© Photo News

Favoriet Landa geeft op in de Giro

De Ronde van Italië is in de tiende etappe één van de belangrijkste favorieten kwijtgespeeld. Mikel Landa kwam meteen na de de start in de problemen, geraakte flink achterop en gaf er na 65 kilometer ziek de brui aan. De Spanjaard was de kopman van Team Sky en gold vooraf als de belangrijkste concurrent van Nibali en Valverde.

Mikel Landa was als kopman van Team Sky met mooie adelbrieven naar de Giro afgezakt. Vorig jaar pakte de 26-jarige Bask twee ritzeges en de derde plaats in de Ronde van Italië. Toen nog in dienst van Astana. Afgelopen winter ruilde hij de Kazachen in voor de Britse ploeg. Na een moeizame start won hij in april een mooie rit in de Ronde van het Baskenland en pakte hij de eindzege in de Giro del Trentino.

Ondanks zijn mindere tijdrijderscapaciteiten hield Landa goed stand in de lastige eerste Giro-week. Hij stond op de achtste plaats in het klassement. Op 1’18 van leider Brambilla, maar met minder dan een halve minuut achterstand van zijn grootste concurrenten Nibali en Valverde. Als op papier de beste klimmer van de drie zag het vervolg van de Giro er rooskleurig uit. Maar Landa werd ziek en gaf vandaag dus op. "Landa werd vannacht ziek en had buikpijn. We spraken af om het toch te proberen, maar het was meteen duidelijk dat hij niet meer verder kon", aldus manager Sir Dave Brailsford. "We vinden erg voor Mikel, die goed bezig was en er naar uitkeek om aan te vallen in de bergen."

Team Sky is nu volledig onthoofd. Het heeft geen klassementsrenner en geen sprinter meer. Elia Viviani kwam enkele dagen geleden buiten tijd aan. Team Sky en de Giro is de laatste jaren geen gouden combinatie. Terwijl het in de Tour meestal wel lukte, is het al van 2013 geleden (Uran) dat er nog iemand van Sky op het Giro-podium stond.

Volg de tiende etappe hier LIVE.

Meer sportnieuws