© AVT Andre Verhoeven

Ouders Sander (5) en Eline (7) op zoek naar geld voor hoorapparaat tegen ‘frommeloortje’

Wat doe je als dokters zeggen dat een operatie en een duur toestel absoluut nodig zijn om de gehoorschade van je kind zo beperkt mogelijk te houden, maar de overheid niets terugbetaalt? Dan zoek je lotgenoten via Facebook, organiseer je een benefiet en richt je zelf een vzw op, zoals de ouders van Sander en Eline van plan zijn. “We zullen alle steun kunnen gebruiken.”

sylvia mariën

Sander (5) uit Westerlo en Eline (7) uit Geel hebben elkaar duidelijk gevonden. De herkenning is groot, en zo maakt zij hem een beetje minder bang voor wat komen gaat, want vandaag wordt Sander geopereerd. Sander en Eline lijden allebei aan microtie atresie, ook wel ‘frommeloortje’ genoemd. Hun rechteroorschelp is onderontwikkeld en ze hebben geen open gehoorgang. Hun schedel loopt door.

Een duidelijke oorzaak voor microtie atresie is niet bekend en het komt voor bij 1 op de 7000 tot 1 op de 5000 baby’s. “Maar tot enkele maanden geleden dachten we allebei dat we alleen op de wereld waren”, zeggen Sanders mama Inke Huygens (37) en Elines mama Elke Reymen (30).

Veel hoop stelt Inke op de operatie die Sander vandaag ondergaat. Hij krijgt een botverankerd hoortoestel dat de geluidstrillingen door het bot naar zijn slakkenhuis en gehoorzenuw geleidt. Eline heeft dezelfde operatie al ondergaan: eerst het vastschroeven op haar schedel, eind deze maand krijgt ze haar echte hoorapparaat op de schroef bevestigd.

Facebookgroep

Aan de operatie van Eline ging een hele weg vooraf, een zoektocht met amper hulp van buitenaf. “We stonden op het punt een benefiet te organiseren voor een toestel dat 11.000 euro zou kosten toen de arts met dit goedkoper apparaat op de proppen kwam”, zegt Elke. Maar na vijf jaar is het toestel aan vervanging toe en dan moeten de ouders telkens 3.668 euro zelf ophoesten.

“Daarom zullen we over een paar jaar allicht toch een benefiet houden”, zegt Elke. “Een Facebookpagina ‘microtie atresie België’ heb ik ook al gemaakt. We willen graag nog meer lotgenoten leren kennen. Ook andere kinderen moeten kunnen voelen dat ze niet alleen zijn.”

Nu in het nieuws