© Belga

EK ZWEMMEN. Nieuw Belgisch record én finaleplaats voor Surgeloose op 200m vrije slag, Lecluyse grijpt naast finaleplaats

Glenn Surgeloose heeft zich dinsdag op het EK zwemmen in de Britse hoofdstad Londen met een nieuw Belgisch record geplaatst voor de finale van de 200 meter vrije slag. Bij de vrouwen greep Fanny Lecluyse naast een finaleplaats op de 100 meter schoolslag.

Surgeloose met Belgisch record naar halve finales op 200m

Surgeloose plaatste zich voor de EK-finale van de 200 meter vrije slag door in de halve eindstrijd zijn pas vanochtend gezwommen Belgisch record met twee hondersten van een seconde aan te scherpen. Met 1:46.91 zette hij de vierde tijd neer en mag hij woensdag in het olympisch bad in Londen een gooi doen naar een tweede medaille (na het brons met de aflossingsploeg op de 4x100). "Dit is heel plezant en speciaal", reageerde de 26-jarige Surgeloose.

"Na vanmorgen (toen hij met 1:46.93 de beste tijd zwom in de reeksen) dacht ik alleen maar aan zwemmen, ik wilde me niet laten afleiden door andere zaken. Mentaal ben ik meer tot rust gekomen. Het zal wel met de leeftijd te maken hebben, en met de groep waar ik deel van uitmaak. Nu ik geplaatst ben voor de finale, moet ik goed recupereren en me concentreren op de finale van morgenavond."

Aan een pronostiek wil Surgeloose zich niet wagen. "Een finale is iets helemaal anders als een halve finale. In de halve finales zijn er zestien zwemmers, het komt vooral op de tijden aan. In een finale zijn er maar acht zwemmers. Het is moeilijk te voorspellen welke chrono ik nodig zal hebben om een medaille te pakken. Het kan een tragere race zijn. Maar ik zal alles geven." De finale van de 200 meter vrije slag wordt woensdagavond om 19u51 (Belgische tijd) afgewerkt.

Pieter Timmers uitgeschakeld: "Dit is geen verrassing"

Pieter Timmers greep dinsdagavond nipt naast de medaillestrijd van de 200 vrij. Hij klokte met 1:47.73 de negende tijd in de halve finales. De Nederlander Maarten Brzoskowski bleek elf honderdsten sneller. "Dit is geen verrassing. Ik hoopte dat ik mij zou plaatsen, en ik heb het geprobeerd. Ik heb mijn tijd van vanmorgen verbeterd (1:48.09), maar ik was realistisch genoeg om te beseffen dat het een moeilijke opdracht zou worden", vertelde Timmers na de wedstrijd.

Dat Timmers zijn Belgische record (1:47.01) kwijtspeelde aan Surgeloose, vindt hij geen probleem. "Ik ben blij voor Glenn en het is een goeie zaak voor de ploeg. Vorig jaar in Netanya snoepte hij me al een record af (op de 200 vrij in klein bad, red). Meteen daarna heb ik het heroverd. Dit keer denk ik niet dat ik zijn record nog voor Rio zal verbeteren."

Coach Ronald Gaastra is niet verrast dat Surgeloose de finale haalde en Timmers werd uitgeschakeld. "Dit komt niet als een verrassing. Glenn heeft zich meer voorbereid voor de 200m en Pieter voor de 100m. Er moeten keuzes worden gemaakt. Momenteel loont het", reageerde hij. "Hopelijk kan Glenn in de finale zijn prestatie van vandaag herhalen. Hij zwemt in baan 6 en wordt niet als laatste opgeroepen. In dit stadium van de competitie tellen alle details. Het wordt een tactische race."

Fanny Lecluyse grijpt naast finaleplaats op 100 meter schoolslag

Fanny Lecluyse kon zich niet plaatsen voor de finale van de 100 meter schoolslag. In de tweede halve finale tikte ze als zevende en voorlaatste aan in 1:08.38. Daarmee tekende Lecluyse voor de twaalfde chrono van de zestien deelneemsters. Dinsdagvoormiddag had Lecluyse in de reeksen met 1:08.67 de elfde tijd laten noteren. Haar Belgisch record dat ze in augustus 2015 in het Russische Kazan zwom, bedraagt 1:07.29.

"Ik ben ontgoocheld, ik hoopte de finale te halen. Maar het is geen drama. Een drama zou zijn wanneer ik op de Spelen mijn record niet kan verbeteren", stelde ze na de race. "Ik had er vertrouwen in maar slaagde er niet in snel genoeg te zwemmen. Ik had in de 1:07 moeten zwemmen om de finale te halen (haar BR bedraagt 1:07.29, red). Sinds het EK in Israël (klein bad) is mijn 100 school niet slecht maar ik worstel er toch mee. De 100 meter is te kort op het niveau van frequenties. Als je op de 200 een mindere start hebt, kan je nog terugkeren. En op de 50 moet je meteen alles geven. Nu gaan we de wedstrijd analyseren, nagaan waar het verkeerd is gelopen."

De Litouwse wereldrecordhoudster Ruta Meilutyte zette met 1:06.16 de snelste chrono in de halve finales neer. Die Ierse Fiona Doyle zwom de achtste en traagste finaletijd. Zij tikte aan in 1:07.99. De medaillestrijd wordt woensdagavond om 19u57 (Belgische tijd) uitgevochten.

Lecluyse komt donderdag (200m school) en zaterdag (50m school) nog in actie.

Fransman Lacourt wint 100m rugslag, Brit Peaty domineert 100m schoolslag

De Fransman Camille Lacourt heeft zich dinsdag in Londen tot Europees kampioen op de 100 meter rugslag gekroond. De vicewereldkampioen op de afstand haalde het in het olympisch bad in 53.79 voor de Rus Grigory Tarasevich (53.89) en de Italiaan Simone Sabbioni (54.19). Nils Van Audekerke raakte maandag niet door de reeksen. De negentienjarige zwemmer van TSZ bleef met 57.33 ver boven zijn persoonlijke besttijd (56.84) en realiseerde slechts de 46e tijd op 51 deelnemers.

Op de 100m schoolslag ging de Brit Adam Peaty met de gouden medaille aan de haal. De regerende wereldkampioen tikte aan in 58.36 en hield zijn landgenoot Ross Murdoch (59.73) af. De Litouwer Giedrius Titenis (1:00.10) zorgde voor hetzelfde podium als op het EK in Berlijn twee jaar geleden. Jonas Coreelman strandde maandagmiddag in de reeksen. Hij eindigde in de zevende reeks in 1:02.33 op de laatste plaats, goed voor een 34e tijd op 61 deelnemers.

De Hongaarse Katinka Hosszu pakte goud op de 200 meter rugslag. In de finale werkte ze de afstand af in 2:07.01 en liet daarmee de Oekraïense Daryna Zevina (2:07.48) en de Kroatische Matea Samardzic (2:09.24) achter zich. Hosszu, de regerende wereldkampioene op de 200 en 400 meter wisselslag, veroverde maandag al goud op de 400m wissel.

Croenen en Dekoninck sneuvelen in halve finale

Met een tijd van 1:48.29 in de halve finales mocht Louis Croenen eigenlijk aanspraak maken op een stek in de halve finales van de 100 m vrije slag, maar er stoten maximaal twee zwemmers per land door en dus is Croenen uitgeschakeld. "Ik kwam enkele honderdsten te kort om me te plaatsen. Ik hoopte bij de twee eerste Belgen te zijn, maar niet getreurd. De 200 meter vlinderslag blijft mijn hoofddoel."

Dieter Dekoninck, 21e in 1:48.98, is er ook niet bij in de halve finale. "Het was vandaag, na de bronzen medaille gisteren in de finale van de 4x100m vrije slag, vooral een kwestie van recuperatie. Van mijn rug had ik gelukkig geen last meer. Nu focus ik me op mijn andere wedstrijden."

Geen Belgische zwemsters in halve finales 100 meter vrije slag

Lotte Goris, Juliette Dumont, Juliette Casini en Kimberly Buys slaagden er dan weer niet in om zich te plaatsen voor de halve finales op de 100 meter vrije slag. Onze vier landgenotes overleefden de kwalificatiereeksen niet. De 16-jarige Goris zette, in 55.97, de 34e tijd neer op 82 zwemsters. Een verbetering van haar persoonlijke record (56.28), maar te weinig om zich te kwalificeren voor de halve finale.

Buys, met haar 27 jaar de meest ervaren Belgische zwemster, was net iets trager dan Goris (56.16), wat haar de 38e tijd opleverde. De 19-jarige Casini zwom, in 56.36, de 46e tijd terwijl Dumont, zestien jaar, aftikte op 56.71, de 54e tijd. België neemt vandaag niet deel aan de gemengde aflossing in de 4x100 meter wisselslag, omdat het programma van de Belgische zwemmers te zwaar dreigt te worden.

Geen finale voor Lander Hendrickx in 1.500m vrij

Lander Hendrickx heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale van de 1.500m vrije slag. Hendrickx zette in de reeksen in 15:25.90, ver boven zijn persoonlijk record (15:17.72), de 26e tijd op 35 deelnemers neer en mocht daarmee niet naar de finale. Ook een kwalificatie voor de Olympische Spelen zat er niet in. Daarvoor had hij in het Aquatics center 15:14.77 moeten zwemmen.

"Een teleurstelling", aldus de 22-jarige zwemmer. "Ik wilde absoluut het Belgische record (15:11.04, Tom Vangeneugden) verbreken en de limiet voor Rio halen. Ik heb te veel tijd verloren in de bochten. In januari had ik met mijn individuele record (15:17.72) de limiet nog binnen handbereik. Ik snap niet hoe het mogelijk is dat ik nu, terwijl de concurrentie sterker was dan toen, zeven seconden trager heb gezwommen. Niets aan te doen, op het BK eind mei en het Schots kampioenschap in juli krijg ik een nieuwe kans om me te plaatsen. Maar eerst staat er vrijdag nog de 200 meter rugslag op het programma."

Kimberly Buys sneuvelt al in reeksen

Kimberly Buys sneuvelde, met een 38e tijd (56.16), in de reeksen van de 100 meter vrije slag. "Ik was vandaag wat trager dan gisteren bij de aflossing (56.02), en mijn crawl is op dit moment niet optimaal", gaf Buys toe. "Maar mijn seizoensdoel blijft de vlinderslag (nvdr: Buys is geplaatst voor de 100 meter vlinderslag op de Olympische Spelen). Donderdag hoop ik tijdens de 100 meter vlinderslag niet ver af te zitten van mijn Belgisch record (58.36)."

Ook Goris, Dumont en Casini naar huis

De 16-jarige Lotte Goris blikt tevreden terug op haar prestatie op de 100 meter vrij. Zij zette de 34e tijd neer (55.97) en verbeterde haar persoonlijke record. "Ik ben tevreden dat ik onder de 56 seconden ben gebleven. Ik wilde mijn individuele record verbreken. Missie geslaagd!" Goris, Belgisch recordhoudster op de 200 meter vrije slag (2:00.53), neemt vrijdag deel aan deze afstand. "Ik hoop me te plaatsen voor de halve finale, maar ik wil eerst zien wat mijn niveau is bij de 4x200 vrije slag donderdagavond."

Ook het EK van Juliette Dumont is al afgelopen. De 16-jarige zwemster zette maandag in de 100 meter vrije slag de 54e tijd neer (56.71). "Ik ben teleurgesteld dat ik mijn persoonlijke record (56.34) niet heb kunnen verbreken. Toch vind ik het super dat ik het EK heb mogen meemaken. In juli neem ik deel aan het EK voor junioren. Dat blijft mijn hoofddoel."

Juliette Casini, 46e in 56.36, bleef boven haar beste tijd (56.05). "Ik was neurveuzer dan gisteren met de aflossingsploeg, toen mijn teamgenoten mij geruststelden. Bovendien moest ik nu in een baan aan de zijkant zwemmen, wat niet ideaal is. Ik wilde onder de 56 seconden blijven. Dat is niet gelukt maar voor mijn eerste competitie op dit niveau ben ik best tevreden."

Meer sportnieuws