Amörtisseur vertaalt Motörhead naar het Antwerps

Foto: AMF

Amörtisseur vertaalt Motörhead naar het Antwerps

Print
Drukke tijden voor Motörhead-fans. Eind deze maand verschijnt de liveplaat 'Clean Your Clock', een registratie van een van Lemmy's laatste concerten. Maar minstens even interessant is 'Lemmium', het album waarop Amörtisseur Motörhead-klassiekers naar het Antwerps vertaalt.

Amörtisseur bestaat al enkele jaren en bouwde in die tijd een stevige livereputatie op. Nu is er ook hun eerste plaat, met twaalf Motörhead-klassiekers die een Antwerps jasje kregen: van 'Schuppenaas' (Ace of Spades) over 'De Prooi & de Jacht' (The Chase is better than the Catch) tot 'Keidood' (Killed by Death). Songteksten die grotendeels ontsproten zijn aan het brein van de Antwerpse Lemmy, Bart Deckers.

"Vier jaar geleden had ik een job waarbij ik maanden aan een stuk rondreed met een verhuiswagen", vertelt Bart. "Toevallig had ik toen enkel Motörhead-cd's mee. Op den duur kende ik ze rats van buiten, en onbewust heb ik de meeste nummers toen al vertaald in mijn hoofd. Ik speel al 20 jaar samen met Johan en Luk en we hadden dringend een nieuw project nodig. Ze wilden wel aan de slag gaan met Motörhead. De voorwaarde was wel dat we er een twist aan konden geven. Toen kwamen mijn ongeschreven vertalingen al direct van pas. Na enkele weken kwam Luc Van De Poel van The Kids bij de groep, en we waren vertrokken."

"De meeste vertalingen zijn erg trouw aan het origineel. Maar er zijn uitzonderingen. Zo is 'Just because You've got the Power' vertaald in 'Burgemeester', waarin ik mijn gedacht zeg over ene Bart DW. Maar verder heb ik helemaal geen goesting om over politiek te praten. Het enige wat ik daarover nog wil zeggen, is een citaat van Lemmy: them fucking, lying bastards."

De dood van Lemmy, eind 2015, kwam als een schok voor Bart. "Ik heb me een fles Jack Daniel's gekocht om het door te spoelen. Het was natuurlijk een soort romantische tristesse voor een ver idool, want ik kende hem niet persoonlijk. Het vage plan om het eerste singletje naar hem op te sturen was ook nog niet uitgevoerd. En nu heeft het niet veel zin meer…"

'Lemmium' is uit bij Starman Records. Op 11 juni wordt het album live voorgesteld in Het Bos in Antwerpen. Tickets kosten 5 euro aan de kassa. Naast Amörtisseur zal ook Belgian Asociality die avond optreden.

 

.

Nu in het nieuws