© Ivy Park

Beyoncé beschuldigd van uitbuiten naaisters

Enkele weken nadat de Ivy Park-collectie van Beyoncé werd gelanceerd, wordt ze nu door de Engelse tabloidkrant The Sun beschuldigd van het uitbuiten van naaisters. De sportlijn zou volgens de krant gemaakt worden door Sri Lankaanse vrouwen die in erbarmelijke omstandigheden aan de slag zijn in sweatshops. In een officieel statement van Ivy Park wordt achter alles ontkend.

Het was The Sun die uitpakte met de beschuldigingen aan het adres van Beyoncé en Topshop eigenaar Sir Philip Green die samen Ivy Park lanceerden. Volgens de tabloidkrant schakelen ze Sri Lankaanse naaisters in om de sportbeha's, leggings en topjes te maken en zijn die vrouwen in erbarmelijke omstandigheden aan de slag. Sweatshops dus. In de MAS Holdings-fabriek waarvan sprake is, zouden de naaisters "uitgebuit worden en behandeld als slaven". Volgens de krant nogal ironisch omdat de collectie net een achterliggende boodschap heeft waarbij het vrouwen aanmoedigt om sterker voor de dag te komen.

De beschuldigingen van The Sun werden echter al snel weerlegd door vakblad Women's Wear Daily (WWD). Die beweren dat het zogezegde lage loon van 5,44 euro per dag dat de vrouwen krijgen net het dubbele bedraagt van het Sri Lankaanse minimumloon. Volgens een insider die WWD te pakken kreeg, zou de fabriek ook eerst grondig doorgelicht geweest zijn voor er met de productie van Ivy Park werd begonnen.

Bovendien worden ook bij Ivy Park zelf alle aantijgingen ontkend. "Ivy Park heeft een rigoureus ethisch handelsprogramma. We zijn trots op onze doorgedreven inspanningen inzake audits en bedrijfsinspecties en ons team werkt wereldwijd nauw samen met onze leveranciers en hun fabrieken om dat te garanderen. We verwachten dan ook dat onze leveranciers onze gedragscodes respecteren en we helpen hen om aan deze vereisten te voldoen."

NIET TE MISSEN