Diamantairs moeten meer dan 100 miljoen dollar terugbetalen

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de organisatoren van een megafraude in de Antwerpse diamantsector dinsdag veroordeeld. Hoofdbeklaagde Raymond Monstrey (65), directeur van de internationale diamanttransporteur Monstrey Worldwide Services, kreeg vier jaar cel, 550.000 euro boete en tien jaar beroepsverbod opgelegd. Ook de diamantairs die van de fraudesystemen van Monstrey gebruik maakten, werden veroordeeld. De rechtbank verklaarde zowat 100 miljoen dollar aan illegaal verkregen vermogensvoordelen verbeurd.

JBS

Het strafonderzoek, dat in 2004 van start ging en een dossier van ongeveer 70.000 bladzijden opleverde, legde volgens de rechtbank een "bijzonder goed georganiseerd geheel van fraudesystemen" bloot, dat "volledig verankerd was in de diamantwereld" en dat gericht was op het verkrijgen van enorme vermogensvoordelen via valsheden, ontduiking van inkomstenbelastingen, frauduleus opgezette constructies met (offshore) vennootschappen en transport van cash gelden.

Diamanten werden fictief internationaal verhandeld tussen verschillende, al dan niet bestaande vennootschappen. Door de ondoorzichtigheid van de transacties en de betalingen werd een parallelle zwarte markt voor diamanthandel uitgebouwd, zo blijkt uit het 1.067 bladzijden tellende vonnis. Het openbaar ministerie becijferde de omvang van de fraude op 1 miljard dollar en nog eens 14 miljoen euro.

Tussen 2001 en 2005 maakten niet minder dan 355 diamantairs gebruik van de fraudesystemen die Raymond Monstrey, zijn firma en zijn entourage aanboden. 220 daarvan werden geïdentificeerd. De belangrijkste gebruikers - 36 diamantbedrijven en hun zaakvoerders - werden voor de rechtbank gebracht.

Meeste celstraffen met uitstel

De diamantairs kregen celstraffen van 6 tot 30 maanden en boetes van 2.750 tot 110.000 euro. Er werd daarbij wel een onderscheid gemaakt tussen de diamantairs die slechts sporadisch van de fraudesystemen gebruik hadden gemaakt en diegenen die stelselmatig beroep hadden gedaan op de diensten van Monstrey. Acht van zijn medeorganisatoren kregen celstraffen van 12 tot 30 maanden en boetes tot 2.750 tot 550.000 euro.

De rechtbank hield ook rekening met de schending van de redelijke termijn, aangezien het meer dan tien jaar duurde om de beklaagden voor de rechtbank te brengen. De meeste celstraffen werden daarom met uitstel uitgesproken. De boetes waren wel effectief, net zoals de verbeurdverklaringen voor een totaal van zowat 100 miljoen dollar. Van de 103 beklaagden werden er ook veertien vrijgesproken, waaronder Rosy Blue - één van de grootste Antwerpse diamantbedrijven - en haar topman baron Dilip Mehta.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio