© Bert De Deken

Kempenkuur: kom hier alles te weten over de twee eerste fietstochten

Ook vandaag presenteren we weer twee aantrekkelijke fietsroutes in de reeks 'Kempenkuur', waarin we de Kempen al fietsend ontdekken. Pomp vandaag uw banden op voor: 'Natuur omhelst cultuur' en 'Rondom abdij Postel'.

GVN

Rondom abdij Postel: De abdij van Postel is de startplaats van een fietstocht door een opmerkelijk groen gebied. Antoon Van de Velde was in de negentiende eeuw de rentmeester van dit domein, dat een kolonisatieproject in privéhanden was.

Er werden wateringen aangelegd voor de productie van hooi, maar tijdens het graven van een irrigatiekanaal, het Kempisch kanaal, ontdekte Van de Velde dat er prachtig wit zand te vinden was. Hij begon als eerste met de ontginning van dit witte zand, lang voor er van de familie Emsens of van Sibelco sprake was.

Omdat deze kolonie in privéhanden was en er sprake was van slechts een handvol kapitaalkrachtige eigenaars, is het gebied rond de abdij van Postel ook vandaag nog een aaneengesloten gebied met een opmerkelijk groen karakter, waar we behalve bossen en zandwinningsputten ook grote grasvlaktes aantreffen. Die dienen voor de productie van grasmatten, die op voetbalvelden in heel Europa worden aangelegd.

Bekijk hier de video:

Natuur omhelst cultuur: Het Bels Lijntje is een toeristisch fietspad dat Turnhout met Tilburg verbindt en het prachtige Turnhoutse Vennengebied doorkruist. In Zondereigen, tussen Turnhout en de enclavegemeente Baarle-Hertog, reconstrueerden Herman Janssen en Frans Van Gils de beruchte dodendraad, die de Duitse bezetter er tijdens de Eerste Wereldoorlog plaatste.

Herman en Frans bestuderen al vele jaren de geschiedenis van de dodendraad. Ze achterhaalden dat die niet de hele rijksgrens volgde, maar de drie bulten van de provincie Antwerpen afsneed, zodat grote delen van het bezette België aan de Nederlandse kant van de dodendraad lagen. Dat leidde tot een speciale situatie, waar de Duitse soldaten een oogje dichtknepen voor de smokkelhandel die er ontstond.

Bekijk hier de video:

Kom hier alles te weten over Kempenkuur. Abonnees kunnen de routes downloaden en krijgen er twee zadelhoesjes bovenop. Lees ook de reportages in Gazet van Antwerpen, editie Kempen.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio