© Herman Ricour

Goedele geeft seksles aan Nederlandse politici

“Seksuele opvoeding is te vaak een droge opsomming over geslachtsorganen en de eisprong.” En dus gaat Goedele Liekens de politici van de Nederlandse Tweede Kamer donderdag tonen hoe het wél moet. Climax van de middag: een interactieve seksquiz voor de Kamerleden. “Top­idee, Goedele zou dit ook in het Vlaams Parlement moeten doen”, zegt expertisecentrum Sensoa.

benjamin praet, wim brillouet

Goedele Liekens is niet te stoppen. Na de Britse en Nederlandse tv-kijkers, wil ze nu ook de Nederlandse politici wat bijbrengen over seks. “Voorlichting moet meer inhouden dan praten over de daad, geslachtsorganen en de eisprong. Als we onze kinderen willen beschermen tegen grensoverschrijdend gedrag, en hen daarvan bewust willen maken, moeten we durven in te zetten op doorgedreven seksuele opvoeding”, zegt Liekens. “Ik hoop dat de politici er iets van opsteken. Dat ze weten wat inhoudelijk een goede seksuele opvoeding is en dat meenemen in hun richtlijnen.”

Te terughoudend

Hoe Goedele haar uiteenzetting zal aanpakken? Onder andere met filmpjes, een seksvragenronde en een interactieve seksquiz. Ook de man-vrouwverhouding in een relatie en toelichtingen over seksuele wensen en grenzen komen aan bod. Een presentatie van zo’n 20 minuten, voor de vaste commissie Onderwijs in de Tweede Kamer. Een tiental politici heeft al ingetekend.

Liekens staat er donderdag op vraag van Rutgers, een kenniscentrum over seksualiteit in Nederland. De organisatie wil dat politici het thema weerbaarheid in de kerntaken van het onderwijs opnemen, jongeren leren om te zeggen wat ze wel en niet leuk vinden aan seks.

“Tieners weten vrij veel over zaken als het voorkomen van zwangerschap en soa’s”, zegt Marjolein Klaassen van ­Rutgers. “Maar dat je bij seks met twee moet zijn om plezier te hebben, wordt veel minder besproken, net als weerbaarheid en duidelijke communicatie tijdens de seks. Scholen zijn terughoudend om daarover les te geven.”

Uit recent onderzoek van de organisatie blijkt dat amper een kwart van de kinderen van 9 tot 12 jaar les krijgt over seksuele grenzen.

Nu in het nieuws