“We hadden dit zo voorspeld”

De ploeg van RAM in 2015. De ploeg is nagenoeg dezelfde als het team dat zondag de titel veroverde. Foto: basp

Atletiek Interclub RAM - Mannen RAM kampioen, vrouwen degraderen

“We hadden dit zo voorspeld”

Print

Atletiekclub RAM (Regio Atletiek Mechelen) beleefde hemel en hel in het interclubweekend. De vrouwenploeg eindigde zaterdag in Merksem voorlaatste in ereafdeling VAL en degradeert naar Landelijke 1, terwijl de mannenploeg in Lier de winst en promotie pakte in Landelijke 3.

Normaal zou de Beker van Vlaanderen (interclub) in domein 'De Nekker' in Mechelen plaatsvinden. Door omstandigheden kon de organisatie daar niet plaatsvinden en moest de organiserende club RAM uitwijken naar het Netestadion in Lier.

“We voelden vooraf dat er een kans op promotie inzat. Vandaar dat we zelf de interclub wilden organiseren”, vertelt RAM-coach Johan Wonnink. “Helaas kon dat niet op de Nekker. We zijn onze vrienden van Lier heel dankbaar dat we hun fantastische accommodatie mochten gebruiken.”

Het 'thuisvoordeel' werkte wel. Na een sterke collectieve prestatie pakten de groenhemden de titel. RAM scoorde 118 punten. WIBO (Willebroek Boom) eindigde tweede met 106 punten en promoveert mee. “We zijn heel tevreden. Deze overwinning danken we vooral aan een sterk collectief”, benadrukt Wonnink. “We wonnen weliswaar weinig individuele proeven, maar haalden wel veel tweede en derde plaatsen en we hadden geen zwakke nummers.”

“Volgend jaar moeten we in Landelijke 2 kunnen meespelen voor de top vier. Onze ploeg zal alleen maar sterker worden. Door de vluchtelingenproblematiek zijn er heel wat nieuwe atleten met veel potentieel komen aanwaaien in Mechelen. Die konden we dit jaar nog niet opstellen, maar volgend jaar hopelijk wel. Zo krijgt de vluchtelingenproblematiek een positief verhaal. Atletiek is een laagdrempelige sport die ideaal kan zijn om te integreren.”

De vrouwen van RAM verging het minder goed. Zij konden de degradatie niet ontlopen, strandden op de voorlaatste stek en zakken samen met Ac Lyra en VOLH naar Landelijke 1.

Wonnink: “Dat onze vrouwen zouden zakken, hadden we zien aankomen. Nochtans presteerden ze sterk. Marthe Woestenborghs liep bijvoorbeeld een knappe 200m, maar het niveau is hoog in de eredivisie. De laatste jaren ontsnapten we telkens als laatste club die net niet degradeerde. Dit liedje kon niet blijven duren. In Landelijke 1 zullen de vrouwen op hun niveau zitten.”

Meer sportnieuws