“Ik heb er alles aan gedaan om te winnen”

Tosh Van der Sande in de trui van Antwerps provinciaal kampioen op het podium in Borsbeek. “Eerlijk gezegd hecht ik als prof niet zoveel waarde aan deze trui. Ik had liever gewonnen”, zegt Van der Sande. Foto: WAS

Wielrennen Stan Ockers Classic in Borsbeek - Uitblinker Tosh Van der Sande (tweede) ziet Jonathan Breyne zege pakken

“Ik heb er alles aan gedaan om te winnen”

Print

Tosh Van der Sande was gisteren de grote uitblinker in de 53ste Jaarmarktprijs van Borsbeek. Driekwart van de wedstrijd reed hij in de spits, maar uiteindelijk zag hij in de slotfase Jonathan Breyne in zijn eentje wegsnellen en moest hij vrede nemen met de tweede plaats.

Lang geleden dat een regionale wedstrijd dergelijk spannend verloop kende. Al van bij de start zat het er bovenarms op toen Preben Van Hecke meteen aan de boom ging schudden. Toch was de nationale kampioen niet mee toen op het einde van de eerste ronde vijf renners in het offensief gingen. Kurt Geysen, Tosh Van der Sande, Alfdan De Decker, de Duitser Yannick Mauer en Sam Van de Mieroop sloegen de handen in elkaar en konden een mooie voorsprong uitbouwen. Toch liet het peloton niet begaan en de vijf werden weer tot de orde geroepen.

De honger van Van der Sande was daarmee niet gestild. Niet zo gek veel later reed hij zowaar in zijn eentje opnieuw in de spits, wachtend op versterking. Het duurde lang voor die er kwam, maar het was meteen goed voor de beslissende vlucht. In de kopgroep van acht, die in de laatste ronde tot zes werd herleid, waren naast de renner van Lotto-Soudal met Timothy Stevens, Frederique Robert en Dennis Coenen niet minder dan drie renners van Crelan-Vastgoedservice vertegenwoordigd. Niet meer dan normaal dus dat de andere renners van de kopgroep in hun richting keken toen Jonathan Breyne, die ook mee was, op ruim een kilometer van de streep een forse demarrage plaatste.

Het trio reageerde niet en zo kon Breyne de zege pakken. Van der Sande spurtte achter hem op korte afstand naar een tweede plaats, maar was daar zichtbaar niet tevreden mee.

Troostprijs

"Ik heb er alles aan gedaan om de bloemen te kunnen pakken zo dicht bij huis”, aldus de plaatselijke vedette. “Ik trok al heel vroeg in de aanval maar met vijf vooraan konden we het uiteraard niet tot het einde bolwerken. Ik had verwacht dat er nog een ruime groep zou aansluiten, maar dat gebeurde niet. Daarna heb ik opnieuw geprobeerd om in mijn eentje iets op gang te brengen, maar het duurde veel te lang voor er eindelijk versterking kwam. Eens met acht voorop hebben we goed samengewerkt. Ik had al veel gegeven en wilde het daarom in de slotfase verstandig aanpakken. Toen Breyne ging, had ik echt verwacht dat het drietal van Crelan-Vastgoedservice het heft in handen zou nemen. Dat gebeurde niet. Jammer want zo kon ik een mogelijke zege meteen op mijn buik schrijven.”

“Als troostprijs krijg ik wel de trui van Antwerps provinciaal kampioen om de schouders, maar eerlijk gezegd hecht je daar als prof niet zoveel waarde aan. Nu, echt zwaar ontgoocheld ben ik niet. Natuurlijk had ik graag gewonnen, maar de afloop van deze finale is geen uitzondering. Ik voel me alleszins klaar voor de Ronde van Noorwegen die woensdag start. De eerste keer dat ik aan die rittenkoers deelnam, eindigde ik drie keer bij de top vijf."

Voor Breyne werd het de tweede zege van het seizoen. “Een demarrage op het einde van zo'n wedstrijd is helemaal mijn ding. Ook nu is het weer gelukt. Ik had niet verwacht dat het zo vlot zou gaan. Op zevenhonderd meter van de streep keek ik achterom en merkte ik gewonnen spel te hebben. Heerlijk gewoon”, aldus Breyne.

Meer sportnieuws