© Joren de Weerdt

Terreurexpert verliet Mechelse politie na sabotage en pesterijen

Waarom de Mechelse korpschef belangrijke informatie over terrorist Salah Abdeslam tegenhield

Toen de Mechelse politie begin december 2015 een belangrijke tip kreeg over de mogelijke schuilplaats van Salah Abdeslam, op dat moment de meest gezochte terrorist van Europa, werd dat informatierapport eigenhandig tegengehouden door korpschef Yves Bogaerts wegens “onbetrouwbaar”. De tip was immers afkomstig van een voormalige medewerker, waarmee hij al maanden op voet van oorlog leefde.

Joris van der Aa

Commissaris J.M., de chef van het Team MIR (“de vreemdelingenpolitie”) van de Mechelse politie, kreeg begin december een telefoontje van zijn voormalige medewerker X., een inspecteur van Marokkaanse origine die tot 2014 als expert radicalisme werkzaam was bij het Mechelse politiekorps.

X. had vernomen dat Abid Aberkane uit Molenbeek sterk was geradicaliseerd en dat hij contacten onderhield met de gezochte terrorist Salah Abdeslam. X meldt ook dat de moeder van Aberkane een pand heeft in de Vierwindenstraat in Molenbeek. Vier maanden later blijkt dat het adres te zijn waar Abdeslam ondergedoken zat.

X. nam contact op met zijn voormalige chef, omdat hij op dat moment in ziekteverlof was en hij zijn informatie niet zelf kon invoeren in de nationale gegevensbank van de politie (ANG).

”Tip moet in Mechelen blijven”

Dan gebeurt er iets opmerkelijks. De rapporten worden niet verzonden naar de politiedatabank, maar blijven in het Mechelse systeem hangen, op bevel van korpschef Yves Bogaerts en zijn rechterhand hoofdcommissaris Johan Geentjes.

Bogaerts ontkende op een persconferentie op 25 maart dat hij de tip over Salah Abdeslam doelbewust zou hebben tegengehouden. De korpschef voert aan dat hij de bewuste informatierapporten overmaakte aan het parket en de federale politie van Antwerpen, omdat er “een probleem was met de betrouwbaarheid en de bron van de informatie.”

“Hij kon hem niet uitstaan”

Bogaerts heeft nooit verduidelijkt wat hij daar precies mee bedoelde. De bron was immers de Marokkaanse inspecteur X., die tot 2014 als expert radicalisme aan de slag was in zijn eigen korps. “De eenvoudige waarheid is dat hij X gewoon niet kon uitstaan. X. is uitstekende politieman”, zegt een collega.

“Er zijn weinig politiemensen die zoveel kennis hebben van de islam. X. genoot ook een zeer veel aanzien bij de Marokkaanse gemeenschap in Mechelen en Brussel, waardoor hij toegang kreeg tot informatie waar geen enkele politieman toegang toe heeft. Maar X. werd nooit voor vol aanzien, hij werd tegengewerkt, gesaboteerd en uiteindelijk weggepest uit ons korps.”

Korpschef Yves Bogaerts en burgemeester Bart Somers wensen geen commentaar te geven tot het onderzoek door het Comité P is afgerond.

Lees nu hier de volledige reconstructie of dinsdag in Gazet van Antwerpen: Hoe X. volgens collega’s tot het uiterste werd gedreven tot bij hem de veer brak, hoe belangrijk X. was in de strijd tegen radicalisering en hoe het parket van Antwerpen vol verbazing reageerde.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio