© Belga

Charleroi in slotminuut toch nog voorbij Kortrijk

Charleroi heeft het laken in de heenwedstrijd van de finale van Play-off 2 tegen KV Kortrijk in de slotfase alsnog naar zich toe getrokken. De Carolo’s lieten zeker in de eerste helft de kansen op een openingsgoal liggen, na de rust leek vooral niemand nog een doelpunt te willen incasseren. De definitieve beslissing over wie tegen het nummer 4 van Play-off 1 mag spelen om een Europees ticket valt volgende zaterdag in het Guldensporenstadion van Kortrijk.

jvh

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Charleroi

KV Kortrijk

Charleroi en Kortrijk mochten in hun zoektocht naar Europees voetbal nog een verlengstuk breien aan Play-off 2, al moest Felice Mazzu het daarbij wel doen zonder de geblesseerden Marcq, Dessoleil, Geraerts, Stevance én Marinos . Bij KV Kortrijk gaf hoofdcoach De Wilde de voorkeur aan Gigot boven Pavlovic. Marusic, De Smet en D’Haene keerden terug in de basis.

Verschroeiend tempo

De thuisploeg moest in de groepsfase van Play-off 2 nog fors aan de bak, terwijl KV Kortrijk in een zwakke poule na vier speeldagen al zeker was van de finale. En dat verschil in tempo bleek al snel op het veld: de Carolo’s bliezen de Kerels van het veld. Al in de eerste minuut had Zarko Tomasevic een noodgreep nodig om Dieumerci Ndongala af te houden, die even later ook door Birger Verstraete tegen de grond werd gewerkt. Een afstandsschot van Enes Saglik en een kopballetje van Jérémy Perbet konden KVK-doelman Michail Sifakis echter niet verontrusten.

De bezoekers versierden pas na een kwartier een eerste kans, maar Thanasis Papazoglou kopte een vrije trap van Hervé Kage naast. Het was slechts een kort intermezzo in de grote Charleroi-show: na 20 minuten kreeg Amara Baby een uitgelezen kans om de score te openen, maar de Senegalees kopte een perfecte voorzet van Ndongala onbegrijpelijk nog naast. En op het half uur liep topschutter Perbet zich vrij bij een vrije trap van Saglik en kopte slechts centimeters naast. In het laatste kwartier van de eerste helft droogden de kansen voor Charleroi wat op, maar toch was het straf dat Kortrijk de rust haalde zonder tegendoelpunt.

Kortrijk scherper uit kleedkamer

Na de pauze kon de thuisploeg het verschroeiende tempo van het eerste half uur niet meer opbrengen, en de bezoekers waren scherper en strijdvaardiger uit de kleedkamer gekomen. Papazoglou (in buitenspel), Kage (te egoïstisch) en Marusic (over met zijn mindere linker) verknalden echter de kansjes voor de bezoekers. Belangrijker was echter dat de Kerels eindelijk hun voet zetten, al ging Karel D’Haene wel een beetje te ver met een te late tackle op Saglik. Hij ging dan ook terecht in het boekje van scheidsrechter Alexandre Boucaut.

De Carolo’s voelden dat ze aan het spelen waren met hun gunstige uitgangspositie, en schakelden weer een versnelling hoger. Een dribbel van Perbet leidde echter nergens toe, en Baby slaagde er nogmaals in een uitstekende kopkans te verknoeien door recht op Sifakis te mikken. Kortrijk antwoordde met twee gekraakte schoten van Kage en Marusic.

Enkel Mazzu wil nog winnen

In het laatste kwartier sleepte de wedstrijd zich naar het laatste fluitsignaal, geen enkele ploeg wilde nog dat pijnlijke openingsdoelpunt incasseren. Tot onvrede van Charleroi-coach Mazzu, die absoluut nog wilde winnen: hij haalde Saglik naar de kant en bracht met David Pollet nog een extra spits. In de slotminuut betaalde die durf zich ook uit: uitgerekend Pollet strafte knullig balverlies van Papazoglou af door Perbet in het straatje te sturen. De Gouden Stier aarzelde niet en stiftte het leer voorbij Sifakis.

Een gouden doelpunt voor Charleroi met het oog op de terugwedstrijd, die volgende zaterdag 21 mei om 20u wordt afgewerkt in het Kortrijkse Guldensporenstadion. De winnaar van de finale van Play-off 2 speelt op 26 en 29 mei tegen de nummer vier van Play-off 1 met als inzet een Europees ticket.

Opmerkelijk:

Hervé Kage kende tussen 2009 en 2013 een zeer succesrijke passage bij Charleroi, maar de fans van de Zebra’s hebben de middenvelder zijn vertrek naar AA Gent blijkbaar nog altijd niet vergeven: de Congolese Belg werd 90 minuten uitgefloten.

Meer voetbalnieuws