Wet-Major: “Dit is pure chantage van de bonden”

Een havenarbeider stapelt containers. Voor de wet-Major én de sociale vrede worden het cruciale weken. Foto: Joris Herregods

Wet-Major: “Dit is pure chantage van de bonden”

Print

Alle Antwerpse havenbedrijven zijn aangetekend opgeroepen om vandaag een bilateraal bedrijfsakkoord te tekenen. Daarin engageren ze zich de pool van de dokwerkers te behouden.

Vanaf 24 mei organiseren de havenvakbonden bij hun achterban een referendum over het ontwerp van het akkoord dat zij eind april met minister van Werk Kris Peeters (CD&V) sloten over de liberalisering van de wet-Major, die de havenarbeid regelt. Europa wil dat die – volgens velen goed functionerende – wet aangepast wordt. Het is Europa vooral een doorn in het oog dat dokwerkers in ons land alleen uit een door bonden en patroons beheerde pool gerekruteerd mogen worden.

Nog voor de details van dat voorakkoord toegelicht worden, blijkt er discreet een essentiële tussenstap ingelast. De voorbije week kregen alle havenbedrijven immers een aangetekend schrijven van het gemeenschappelijk vakbondsfront. Daarin wordt elke directie afzonderlijk vandaag in het centrum Schipperswelzijn op het Antwerpse Eilandje uitgenodigd “om namens uw firma een bedrijfsakkoord te ondertekenen”. Uitdrukkelijk wordt er aan toegevoegd: “Dit engagement is van het grootste belang voor het welslagen van het referendum dat op 24 mei verstuurd wordt aan onze havenarbeiders.”

“Wat kunnen we doen?”

Een meerderheid en zeker de terminaluitbaters zullen vandaag tekenen. Soms met ingehouden woede. En iedereen wil anoniem blijven. “Iedereen heeft dit gekregen. Dit is absoluut not done, maar wat kunnen we doen? Je reinste chantage en dan vertel ik u nog niet alles”, zegt de ene. “Ik teken maar hoop dat naderhand zal blijken dat dit een verkapte vorm van kartelvorming is”, zegt een ander.