Daarom neemt Wilmots geen twee, maar toch drie diepe spitsen mee naar het EK

Foto: EPA

Daarom neemt Wilmots geen twee, maar toch drie diepe spitsen mee naar het EK

Print

Bondscoach Marc Wilmots neemt Romelu Lukaku, Christian Benteke én Michy Batshuayi mee naar het EK 2016 in Frankrijk. Nochtans had de trainer van de Rode Duivels eerder gezegd maar twee diepe spitsen te zullen meenemen. “Ik heb gebluft”, zei Wilmots donderdagmiddag bij de bekendmaking van zijn selectie met uitgestreken gezicht. “Met slechts twee diepe spitsen naar een toernooi trekken, vond ik te gevaarlijk.”

Wilmots bleek iedereen bewust op het verkeerde been gezet te hebben. “Het klopt dat ik dat gezegd heb, maar ik heb gebluft en wilde wat mist spuien. Erg is dat niet”, aldus de bondscoach donderdag in het bondsgebouw. Wilmots vindt dat hij met twee spitsen te beperkt is in zijn keuze op het EK. “Met slechts twee diepe spitsen naar een toernooi trekken, vond ik te gevaarlijk. En bovendien hebben Romelu, Christian en Michy elk een ander profiel en kan ik hen - afhankelijk van het matchverloop - alledrie gebruiken. Dat geeft me veel mogelijkheden”.

Lukaku scoorde dit seizoen 25 keer voor het Engelse Everton, Batshuayi vond 22 keer de touwen voor het Franse Marseille. Benteke vond ‘maar’ tien keer de weg naar doel voor Liverpool, maar heeft van alle diepe spitsen het meeste ervaring in de basiself van de Rode Duivels. “Christian speelde vooral omwille van blessureleed misschien niet heel veel bij Liverpool, maar als hij dat wel deed was hij steeds beslissend”, aldus Wilmots. “Ik ken hem bijzonder goed, er zijn veel ploegen in Engeland die iemand als hem willen”.

Wilmots baadt in weelde op offensief vlak. “Ik heb het liever niet over drie, maar wel over acht aanvallers. Het gevaar kan van overal komen bij ons. Op offensief vlak hebben we heel veel potentieel”, stelde de bondscoach. “Met Yannick Carrasco of Divock Origi op rechts en Eden Hazard of Dries Mertens op links kunnen we voor veel snelheid en diepgang zorgen”, klonk het.

Meer voetbalnieuws