© Shutterstock

Vrouw verplicht om op hoge hakken te werken

De Britse Nicola Thorp is 27 en receptioniste bij het accountantskantoor PwC in Londen. Op haar eerste dag ging ze werken, droeg ze plat schoeisel en werd ze scheef bekeken. De vrouw werd uitgelachen door haar bazen en daarna vriendelijk verzocht om hakken te dragen. Ze doet haar verhaal aan de BBC en veroorzaakt daarmee veel commotie.

vwh

“Er werd van me verwacht dat ik negen uur lang bezoekers zou begeleiden naar vergaderzalen. Ik zei dat ik gewoon niet in staat zou zijn om dat op hoge hakken te doen”, vertelt ze over haar eerste werkdag in december 2015. Toen ze kwam opdagen in platte schoenen, mocht ze zelfs meteen weer naar huis en zou ze geen loon ontvangen. Tenzij... ze onmiddellijk schoenen met een hak tussen de 5 en 10 centimeter hoog ging kopen.

Ze weigerde resoluut, maar naar eigen zeggen blijven de bazen dreigen met ontslag. Daarom startte ze vorige week met een petitie om duidelijk te maken dat vrouwen ‘voor keurig plat schoeisel moeten kunnen kiezen op de werkvloer’. Thorp verzamelde al meer dan 20.000 handtekeningen. Het bedrijf zit in - euh - nauwe schoentjes en verdedigt zich door te zeggen dat de arbeidsovereenkomst vooraf werd overlopen door beide partijen. “Dit zijn gangbare praktijken binnen de dienstensector”, aldus manager Simon Pratt. Nu ziet het bedrijf zich toch genoodzaakt om die voorwaarden te herbekijken. Als Thorp 100.000 handtekeningen verzamelt wordt het een zaak die de overheid moet bekijken, wat het begin kan zijn van een aanpassing van de wet.

Puur seksismeHet verhaal van Thorp is de afgelopen week druk besproken in de Britse media en lokt heel wat reacties uit. “In Groot-Brittannië kunnen werkgevers zowel mannelijk als vrouwelijk personeel onderwerpen aan een dresscode en kunnen er ontslagen volgen als die niet wordt gerespecteerd. Een dresscode die vrouwen verplicht om hakken te dragen is puur seksisme”, zegt Frances O’ Grady, algemeen secretaris van de British Trades Union Congress (TUC). “ Hoge hakken moeten een keuze zijn, geen vereiste.” Voor Lawrence Davis, hoofd van advocatenfirma Equal Justice Ltd, is het ook duidelijk. “Als bazen vrouwen verplichten om hakken te dragen in de overtuiging dat ze vrouwen sexy maken, dan is dat een issue. Sexy zijn mag immers geen vereiste zijn om kans te maken op een job.”

OngezondDaarbij komt dat hele dagen op hoge hakken rondwandelen niet goed is voor je voeten. “Hakken zijn een ramp. Ze kunnen de gewrichten in je voeten beschadigen en dat kan op termijn leiden tot verschillende vormen van artritis”, zegt Tony Redmond, expert biomechanica aan de Universiteit van Leeds. Hij voegt eraan toe dat regelmatig hakken dragen slijtage rond de kniegewrichten in de hand werkt, waardoor ook het risico op artrose stijgt. The College of Podiatry bevestigt dit en raadt vrouwen ook af om hakken te dragen op het werk. Van rugklachten tot eeltknobbels: het duurt volgens experts gemiddeld een uur, zes minuten en 48 seconden voordat je voeten het moeilijk krijgen in schoenen met hakken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Fit & Gezond