Wilmots neemt Batshuayi, Meunier en Engels mee naar EK, Chadli en Mirallas stand-by

Print

Marc Wilmots heeft vanmiddag zijn voorlopige selectie van 24 voor Frankrijk bekendgemaakt. Club Brugge-verdedigers Björn Engels en Thomas Meunier zijn erbij, net zoals aanvaller Michy Batshuayi. Nacer Chadli, Kevin Mirallas en Thorgan Hazard zijn de belangrijkste afvallers. Zij staan net zoals Laurent Ciman, Laurens De Bock, Guillaume Gillet en Matz Sels op de reservelijst. Op 31 mei moet hij zijn definitieve selectie van 23 spelers aan de UEFA doorgeven. Een verdediger valt zeker af.

Wilmots geeft vertrouwen aan Meunier, Engels, Jordan Lukaku en Dedryck Boyata, maar één speler valt af

Wilmots maakte vanmiddag in Brussel geen 23 maar 24 namen voor zijn selectie bekend. Een speler meer dan dat hij op 31 mei definitief mag doorgeven aan de UEFA. Wilmots koos ervoor om negen in plaats van acht verdedigers op te roepen omdat hij met defensieve vraagtekens zit na het afvallen van Vincent Kompany. Wilmots koos voor Vertonghen, Alderweireld, Lombaerts, Vermaelen, Denayer, Engels, Jordan Lukaku, Boyata en Meunier. Een daarvan zal op 31 mei nog moeten afvallen. “Alle negen verdedigers zullen zich moeten bewijzen, of ze vallen af", waarschuwde Wilmots kordaat. Laurent Ciman en Laurens De Bock staan op de wachtlijst.

"Denayer is voor mij de vervanger van Kompany", vertelde Wilmots op de persconferentie. "En Jan Vertonghen en Toby Alderweireld starten normaalgezien op de backs. "Nicolas Lombaerts heeft me vandaag gebeld. Hij heeft een kleine scheur en is één tot twee weken out." Naast vaste waarde Vermaelen maken ook drie verdedigers uit de Jupiler Pro League deel uit van de selectie: Club Brugge-verdedigers Engels en Meunier en Oostende-linksback Jordan Lukaku. 

"Ik heb bijna zes centrale verdedigers, ik zoek een verdediger die sterk is. Vertonghen en Alderweireld spelen normaal op de backs. Die posities zijn dubbel bezet. Ik wil spelers die ook kunnen aanvallen, bij Boyata weten we nog niet of dat lukt. Thomas Meunier is op rechtsback beter bezig dan Guillaume Gillet, ik heb hen dat ook verteld. Ik laat een speler liever spelen op een positie die hij gewoon is. De sterke van Jordan is zijn loopvermogen, offensieve back. Hij past perfect in mijn profiel. Meunier is hetzelfde aan de andere kant. Ervaring zullen ze nu wel opdoen op het tornooi. Als ze doen wat ik wil, is het goed. Als er iets misloopt is het mijn fout, niet van de speler. Vermaelen heeft meer met ons gespeeld dan met Barcelona. We moeten nu zien op welk niveau hij zit tijdens de wedstrijden.  Engels heeft bijna geen ervaring, we gaan zien op training hoe het loopt.”

Geen verrassingen in het middenveld

Geen verrassingen in het middenveld waar met Nainggolan, Witsel, Fellaini en Dembélé de vaste waarden uit de kwalificatiecampagne meegaan.  "Ik heb met Witsel en Dembélé gepraat. Zij hebben ook al op de backs gespeeld. Maar ik wil hen gebruiken op de positie waar ze het best zijn. Daarom heb ik jonge spelers meegenomen voor de backs."

Origi, Batshuayi en Carrasco krijgen voorkeur op Chadli, Mirallas en Thorgan Hazard

In het aanvallende compartiment haalde Michy Batshuayi opgelucht adem. De goalgetter van Marseille vreesde voor zijn selectie, maar mag mee naar Frankrijk. Net zoals Atletico-revelatie Yannick Carrasco. Nacer Chadli, Kevin Mirallas en Thorgan Hazard zijn het kind van de rekening. Zij staan op de resevelijst.

Ook Charly Musonda is er niet bij. Het toptalent van Betis haalde zelfs de reservelijst niet. "Carrasco speelt een superseizoen en Origi komt waarschijnlijk snel terug. Zij brengen snelheid en diepgang en hebben meer gewonnen. Dat wil ik", aldus Wilmots. Die nog wel een kanttekening maakt. "Origi moet fit raken voor 31 mei. Dan moet ik definitieve selectie doorgeven. Ik neem een risico met meer aanvallers mee te nemen omdat daar het vaakst blessures zijn."

"Ik geef de nummer 10 aan Kevin De Bruyne", verklaarde Wilmots. "Ik wil snelheid. En gezien de lengte van het tornooi wil ik drie spitsen met drie verschillende profielen. Ik heb voor De Bruyne geen vervanger gekozen, ik neem liever een extra spits mee. Dus in het offensieve compartiment gaat het als volgt: Hazard en Mertens op links, Carrasco en Origi op rechts. De Bruyne centraal op de 10. Als De Bruyne geblesseerd raakt, speelt Hazard centraal.”

Gillet zoals verwacht derde doelman

Als derde doelman kiest Wilmots zoals verwacht voor de ervaren Jean-François Gillet in plaats van Gent-keeper Matz Sels. “Ik wil als derde keeper iemand met veel ervaring die fit is en goed keept voor als hij toch nog zou moeten spelen. Ik neem Gillet niet niet mee omdat hij belangrijk is naast het terrein. Gillet is gewoon goed bezig”

Geen plaats voor Kompany in staf Wilmots

Door het ontbreken van Vincent Kompany is Eden Hazard de nieuwe aanvoerder. "Een leider moet niet veel praten, hij moet zijn voeten laten spreken. Ik ben er om te praten naast het terrein. Hazard is mijn kapitein, simpel", zei Wilmots duidelijk. Wilmots was ook gepikeerd over de vraag of Kompany deel zou uitmaken van de staf. "Onze staff is volledig bezet, ik zie geen plaats voor Vincent. Ik weet niet van waar dat nieuws komt. Onze deur is wel altijd open voor spelers als hem. Vincent heeft mij vrijdag gebeld. Het is vooreerst jammer voor hem, ook voor de ploeg. Hij is onze leider, jammer dat hij er niet blij kan zijn. Hij zal misschien aanwezig zijn bij de wedstrijden. We moeten vooruit kijken, we gaan ons best doen."

SELECTIE VAN 24 NAMEN

Doelmannen: Thibaut Courtois (Chelsea/Eng), Simon Mignolet (Liverpool/Eng), Jean-François Gillet (KV Mechelen)

Verdedigers: Toby Alderweireld (Tottenham Hotspur/Eng), Dedryck Boyata (Celtic Glasgow/Sch), Jason Denayer (Galatasaray/Tur), Bjorn Engels (Club Brugge), Nicolas Lombaerts (Zenit Sint-Petersburg/Rus), Jordan Lukaku (KV Oostende), Thomas Meunier (Club Brugge), Thomas Vermaelen (FC Barcelona/Spa), Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur/Eng)

Middenvelders: Mousa Dembélé (Tottenham Hotspur/Eng), Marouane Fellaini (Manchester United/Eng), Radja Nainggolan (AS Roma/Ita), Axel Witsel (Zenit Sint-Petersburg/Rus)

Aanvallers: Michy Batshuayi (Marseille/Fra), Christian Benteke (Liverpool/Eng), Yannick Carrasco (Atlético Madrid/Spa), Kevin De Bruyne (Manchester City/Eng), Eden Hazard (Chelsea/Eng), Romelu Lukaku (Everton/Eng), Dries Mertens (Napoli/Ita), Divock Origi (Liverpool/Eng)

Stand-by: Matz Sels (AA Gent), Laurent Ciman (Montréal Impact/Can), Laurens De Bock (Club Brugge), Guillaume Gillet (FC Nantes/Fra), Nacer Chadli (Tottenham Hotspur/Eng), Thorgan Hazard (Borussia Mönchengladbach/Dui), Kevin Mirallas (Everton/Eng)


Volgende week - op donderdag 19 mei - starten de troepen van Wilmots aan hun laatste rechte lijn richting EURO2016, ze doen dat met een driedaagse stage in Knokke (19-21 mei). Van 22 tot en met 28 mei gaan de Duivels op stage in Zwitserland en spelen ze daar op zaterdag 28 mei tegen de Zwitsers. Na de buitenlandse stage volgt nog een trainingsweek in Genk, met oefenwedstrijden in het Koning Boudewijnstadion tegen Finland (1 juni 20u45) en Noorwegen (5 juni 18u).

Op 7 juni reizen de Duivels af naar hun basiskamp in Bordeaux, op 13 juni volgt de eerste groepswedstrijd (de clash met Italië in Lyon). De andere twee wedstrijden voor de Duivels in groep E worden op 18 juni (in Bordeaux tegen Ierland) en 22 juni (in Nice tegen Zweden) gespeeld.

 
Meer voetbalnieuws