© REUTERS

“Geen visadeal met Turkije voor de zomer”

Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz acht het niet meer mogelijk dat de Europese Unie nog voor de zomer instemt met de opheffing van de visumplicht voor Turkse burgers. Dat heeft hij woensdag laten verstaan in een interview met een Duitse radiozender.

Er is “absoluut geen sprake van” dat het Europees Parlement de parlementaire behandeling van het dossier aanvat vooraleer Turkije aan alle voorwaarden voldoet, zo verklaarde Schulz woensdag in een interview met Deutschlandfunk. Hij heeft het dossier dan ook niet doorgespeeld aan de bevoegde parlementscommissie omdat Ankara vijf van de 72 criteria nog niet heeft ingevuld.

“Het is niet enkel een kwestie van kwantiteit, maar ook van kwaliteit. Aan twee van de meest essentiële voorwaarden, gegevensbescherming en de terrorismewetten, is blijkbaar niet enkel niet voldaan, ze zijn nog niet eens aangepakt”, stelde Schulz. Dinsdag hadden ook de fractieleiders van het Europese halfrond al laten verstaan dat er niet over visumvrij reizen voor Turken gesproken wordt zolang Ankara de terrorismewetten niet verandert.

President Recep Tayyip Erdogan wil niet weten van wijzigingen aan de wetten, die volgens critici misbruikt worden om politieke tegenstanders en kritische journalisten de mond te snoeren. Erdogan leek tegelijkertijd wel de deadline voor de opheffing van de visumplicht op te schuiven van juni naar oktober. Maar volgens Schulz moet het Turkse parlement ook dan meteen aan de bak om de zaak alsnog tegen oktober te kunnen regelen.

Turkije beschouwt de opheffing van de visumplicht als een hoeksteen van het akkoord dat het in maart met de Europeanen sloot om de vluchtelingenstromen in te dammen. Een adviseur van Erdogan maakte dat de Europarlementsleden woensdag nog eens duidelijk op Twitter. “Als ze het verkeerde besluit nemen, sturen we de vluchtelingen”, zo tweette Burhan Kuzu.

MEER OVER Vluchtelingencrisis