Huiszoeking bij steenrijke topman Auchan en Decathlon in Henegouwen

De familie is de eigenaar van onder meer de ketens Decathlon en Auchan. Foto: BELGA

Huiszoeking bij steenrijke topman Auchan en Decathlon in Henegouwen

Print

In Néchin hebben speurders dinsdag een huiszoeking uitgevoerd bij Patrick Mulliez. De familie Mulliez is de eigenaar van winkelketens Auchan en Decathlon. Het vermogen van de familie wordt geschat op 23 miljard euro. In Frankrijk loopt er een onderzoek naar fiscale fraude tegen de familie, na een klacht van een familielid.

De huiszoeking kadert ‘binnen een internationale rogatoire commissie op vraag van de Franse overheid’, aldus procureur Christian Henry, die niets zei over de precieze motivering van de Fransen voor hun onderzoek tegen Patrick Mulliez.

Een gerechtelijke bron zei aan persagentschap AFP dat ook andere eigendommen van de familie Mulliez speurders over de vloer kregen. ‘Het onderzoek loopt al acht maanden na een klacht van een familielid over fiscale fraude. Het lijkt op een afrekening’, zei de bron aan AFP. Naast de huiszoeking in Néchin, vielen speurders ook binnen in de hoofdzetel van de groep-Mulliez in het Noord-Franse Roubaix en in Luxemburg.

‘Dinsdag hebben de speurders een enorme hoeveelheid informatie verzameld bij de huiszoekingen. Het zal weken duren om het allemaal te verwerken.’

Rijkentaks

Patrick Mulliez leeft al een tiental jaar in Néchin, een dorpje nabij Doornik op de Belgisch-Franse grens. Ook een vijftiental andere leden van de steenrijke familie hebben zicht er, wellicht om fiscale redenen, gedomicilieerd. Eind 2012 vestigde ook de bekende Franse acteur Gérard Depardieu zich in het dorpje. Hij ontvluchtte Frankrijk nadat de socialistische regering een belastingtarief invoerde van 75 procent op inkomsten boven het miljoen euro.

.

Nu in het nieuws