© UAntwerpen

Deze Antwerpenaar mag afdeling gaan leiden bij Deeltjesversneller

Een jonge Antwerpse wetenschapper mag gaan werken in het CERN in Zwitserland, ook bekend als de Deeltjesversneller. Daar wordt baanbrekend natuurkundig onderzoek verricht.

ph

Hans Van Haevermaet van UAntwerpen krijgt de leiding over een onderzoeksgroep in het CERN die zich met ‘kernkracht onder extreme omstandigheden’ bezig gaat houden.

“Dit is best wel een hele eer”, zegt Van Haevermaet zelf. Hij maakt deel uit van de onderzoeksgroep Elementaire-Deeltjesfysica van de Universiteit Antwerpen. Al sinds 2009 is hij aan de slag met de gegevens die voortkomen uit de botsingen van de deeltjes. Zijn rol binnen het prestigieuze onderzoeksinstituut wordt vanaf 1 september heel wat groter.

“Voor een fysicus is dit spannend”, zegt Van Haevermaet. “Ik draag de verantwoordelijkheid over het werk van zo’n zeventig mensen. Verder heb je overtuigingskracht nodig om een tijdslot te pakken te krijgen voor je eigen onderzoek in de drukbezette deeltjesversnellers. De sterke kernkracht, waarrond mijn afdeling gaat werken, is verantwoordelijk voor het samenhouden van neutronen en protonen in een atoomkern. In dit onderzoek willen we met precisiemetingen nagaan hoe de sterke kernkracht zich gedraagt onder de extreme omstandigheden die ontstaan wanneer protonen op elkaar geschoten worden.”

Het CERN stelt ongeveer 2500 mensen te werk, en 12 000 wetenschappers uit tientallen verschillende landen zijn betrokken bij de onderzoeken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER