Burgemeester boos over staking cipiers: “Altijd prijs bij mooi weer”

De gevangenis van Beveren. Foto: BELGA

Burgemeester boos over staking cipiers: “Altijd prijs bij mooi weer”

Print

De cipiers van de gevangenis van Beveren legden vrijdag het werk neer. Ze sloten zich aan bij de protestacties in Brussel en Wallonië. Hun actie viel niet in goede aarde bij burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V). “Het is altijd prijs bij een verlengd weekend en als het goed weer is”, zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Een van de vakbonden van de cipiers riep vrijdag op om het werk neer te leggen. In de gevangenis van Beveren werd die oproep van de VSOA opgevolgd, elders in Vlaanderen niet. In Brussel en Wallonië wordt al dagen gestaakt. Die actie in Beveren valt niet goed bij burgemeester Marc Van de Vijver. “Ik erken het stakingsrecht, maar het is altijd prijs als het een verlengd weekend is”, zegt hij in Het Laatste Nieuws. Van de Vijver moest vrijdagochtend en -middag telkens vijf agenten leveren om bij te springen in de gevangenis, waardoor de dienstverlening van zijn korps in het gedrang komt, zegt hij. “We hebben gewoon geen mensen meer. De stakers zitten in de zon en lachen onze politiemensen vierkant uit. Ik vrees dat er binnenkort een staking zal uitbarsten bij ons korps en ik kans ze niet eens ongelijk geven.”

Burgemeester boos over staking cipiers: “Altijd prijs bij mooi weer”
Burgemeester Marc Van de Vijver Foto: jdl

Akkoord

Vrijdagavond bereikten de cipiersbonden een akkoord met minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Zo komen er 405 nieuwe aanwervingen en worden de besparingen bevroren tot eind 2016. De vakbonden zullen het akkoord aan hun achterban voorleggen. Binnen de 36 uur zouden die moeten beslissen of ze weer aan het werk gaan.

Klacht

Burgemeester boos over staking cipiers: “Altijd prijs bij mooi weer”
Stakende cipiers aan de gevangenis van Doornik Foto: BELGA

De staking, die al elf dagen duurt, creëerde onhoudbare toestanden in Brusselse en Waalse gevangenissen. De Belgische Staat kreeg al dwangsommen opgelegd door een rechtbank, omdat de basisrechten van gedetineerden geschonden worden. En een gedetineerde in de gevangenis van Doornik diende al een klacht in tegen de Belgische staat over de onmenselijke leefomstandigheden in de gevangenis.

.

Nu in het nieuws