© BELGA

RC GENK - ZULTE WAREGEM: 2-0

Matig Genk legt Zulte Waregem over de knie

Racing Genk heeft de openingswedstrijd van de zevende speeldag in Play-off 1 gewonnen. Het klopte Zulte Waregem in de Cristal Arena met 2-0, na doelpunten van Neeskens Kebano en Wilfred Ndidi. Bekijk de samenvatting vanaf 23u op Sportwereld.be!

Jef Van Hoofstat

Racing Genk moest zich herpakken na de 0 op 6 tegen AA Gent en Club Brugge als het nog wilde azen op de vierde plaats. Peter Maes bracht daarvoor Neeskens Kebano in de plaats van de gekwetste Malinovskyi, maar behield voor de rest wel het vertrouwen in de elf die verloren in Brugge. Zulte Waregem kon nog niet winnen in PO 1, dus greep coach Francky Dury in: Sammy Bossut mocht opnieuw onder de lat plaatsnemen, en Meïté verving de geschorste Poletanovic op het middenveld. Baudry en Sami vormden het centrale duo, al een heel seizoen de zwakke plek bij Essevee.

Voortvarend wedstrijdbegin van thuisploeg

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Genk

Zulte Waregem

Scheidsrechter Frederik Geldhof floot de wedstrijd onder een zalig lente zonnetje op gang en zag de thuisploeg meteen het heft in handen nemen. Leon Bailey profiteerde eerst van balverlies van Lepoint om een vrije trap te versieren, en even later rolde hij op zijn eentje de rechterflank van de bezoekers op. De jonge Jamaïcaan zat de afgelopen weken wat in een dipje, maar leek er vandaag veel zin in te hebben. Toen hij al voor de derde keer in de openingsminuten zijn turbo inschakelde, kon hij een eerste grote kans versieren: na zijn dribbel op links vond hij centraal de vrijstaande Pozuelo, maar die kraakte zijn schot.

Het veelbelovende begin van de thuisploeg kreeg echter geen vervolg: het tempo en de precisie van de Genkenaars namen een schrikbarende duik, en Zulte Waregem knokte zich meer op wilskracht dan op goed voetbal in de wedstrijd. Eerst was Leye net iets te traag op een doorsteekballetje van Lepoint, even later besloot Dalsgaard egoïstisch in het zijnet, en Meïté zette Bizot aan het werk met een stevig afstandsschot.

Het was echter allemaal te weinig om het verschil te maken, dus leek een eerste helft zonder veel opwinding af te stevenen op een scoreloze ruststand. Tot de slotminuut: eerst haalde Bizot een prima kopbalkans voor Lepoint van onder de lat, en aan de andere kant trapte Kebano op aangeven van Buffel de openingstreffer net naast.

Genk maakt meteen na rust het verschil

Maes hield de weggedeemsterde Bailey in de kleedkamer en bracht Yoni Buyens tussen de lijnen om opnieuw meer grip te krijgen op het middenveld. Kebano kwam zo op de linkerflank te staan, en dat rendeerde meteen: twee minuten na rust opende hij de score door vanop zijn flank uit de rug van de onoplettende Dalsgaard te komen en een voorzet van Buffel vanop rechts binnen te tikken. Het was een ferme opkikker voor Genk, dat met een gevaarlijk vallende voorzet van Pozuelo meteen daarna ook dicht bij de 2-0 was, maar Bossut kon er net op tijd nog een hand tegen zetten.

© Photo News

Aan de andere kant kreeg Samy wel een uitstekende kans op de gelijkmaker, maar Bizot hield zijn kopbal na een doorgekopte hoekschop met een ultieme reflex nog uit zijn doel. Verder was het al Genk dat de klok sloeg, Essevee moest alle zeilen bijzetten om overeind te blijven. Zo mocht Sami blij zijn dat hij met geel wegkwam na een brutale tackle op Samatta. En toch werden de bezoekers afgestraft voor de fout van Sami, want Ndidi kopte de daaropvolgende vrije trap in een leeg doel. Leeg, want doelman Sammy Bossut bevond zich ergens in niemandsland.

© BELGA

De buit was binnen voor Genk, en Zulte Waregem kon de bakens niet meer verzetten. De Limburgers blijven zo vierde, maar naderen tot op twee punten van AA Gent op de derde plaats. Zulte Waregem blijft troosteloos laatste in Play-off 1 met 24 punten, 8 punten minder dan het nummer vijf, KV Oostende.

Opmerkelijk:

In de twaalfde minuut weergalmde luidkeels You’ll Never Walk Alone door de Cristal Arena: de Genkse twaalfde man bracht zo een pakkend eerbetoon aan Bas, het jongetje dat de strijd verloor wegens hartfalen.

Meer voetbalnieuws