Geen licentie voor "ontgoocheld" White Star, Eupen promoveert naar eerste klasse

Foto: rr

Geen licentie voor "ontgoocheld" White Star, Eupen promoveert naar eerste klasse

Print
White Star Brussel krijgt van het BAS geen licentie voor eerste klasse. De Brusselaars werden vorige week onder leiding van John Bico kampioen in tweede klasse, maar mogen nu dus niet promoveren. Hun ticket voor de Jupiler Pro League wordt nu doorgegeven aan de tweede in de stand: Eupen.

Afgelopen weekend pakte White Star de titel in tweede klasse, maar promotie was afhankelijk van het behalen van een licentie. De licentiecommissie van de KBVB kende de Brusselse club medio april immers geen licentie betaald voetbal toe.

De club van sterke man John Bico ging daartegen in beroep bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS, nvdr), en na een marathonvergadering afgelopen maandag was alles volgens Bico ook in kannen en kruiken: White Star vond op het nippertje een akkoord over een stadion –het mocht langer in het Molenbeekse Edmond Machtensstadion spelen – en ook de financiële garanties voor de meer dan 40.000 euro schulden leken door mogelijk ingrijpen van het gemeentebestuur in orde te komen.

Naar burgerlijke rechtbank?

Het BAS stelt de voetbalbond nu dus echter toch in het gelijk. “Wij zijn zeer ontgoocheld”, reageerde clubadvocaat Laurent Denis als eerste op het nieuws. “Ik denk dat vooral het gebrek aan tijd ons genekt heeft. Omdat we te laat een akkoord vonden over het stadion hebben we heel wat potentiële sponsors gemist.”

Een officiële motivatie van het BAS kreeg White Star nog niet.  “Pas als we die krijgen, zullen we zien of we nog verdere stappen zullen ondernemen”, zegt Denis. “We kunnen nog naar de burgerlijke rechtbank stappen.” 

Polonaise bij Eupen

Een nieuwe procedureslag bij een burgerlijke rechtbank werkt echter niet opschortend, waardoor men bij Eupen de polonaise mocht inzetten. De club uit Oostkantons eindigde als tweede in tweede klasse, maar beschikt wel over een proflicentie en promoveert dus in plaats van White Star naar de Jupiler Pro League. 

Op de clubwebsite reageert men bij Eupen verheugd: "Het BAS heeft beslist White Star Brussel geen licentie toe te kennen. Aangezien ons team er in de laatste 10 speeldagen na een uitzonderlijke achtervolgingsrace in slaagde om Antwerp in te halen, mogen wij binnenkort aantreden in reeks 1A. We kijken nu al uit naar onze toetreding tot de eerste klasse met dit team en al onze supporters. We zullen ons vanaf nu dan ook volop voorbereiden op die uitdaging."

"De promotie van AS Eupen naar eerste klasse, dat is een ongelooflijk moment voor ons. We waren al lang op deze dag aan het wachten, en vandaag is het gebeurd, AS Eupen zit in eerste klasse." Dat zegt algemeen directeur van de club Christoph Henkel.

"De afgelopen drie weken waren zeer intens en uitdagend. We wisten dat het BAS vrijdagavond zijn oordeel ging vellen, maar dat oordeel viel vrij laat", aldus Henkel. "We waren ervan overtuigd dat we met onze argumenten veel kans hadden om de promotie te krijgen, maar het was niet zeker."

Een honderdtal supporters en personeelsleden van Eupen waren vrijdagavond samengekomen in een café om de promotie van de club te vieren. Volgende week zitten de club en de gemeente Eupen samen om meer feestelijkheden te organiseren.
"We gaan ook zo snel mogelijk opnieuw aan de slag gaan om het nieuwe seizoen voor te bereiden", zegt Henkel nog.

Ook goed nieuws voor Roeselare

De beslissing heeft ook gevolgen voor tweedeklasser Roeselare: die club eindigde als negende en moest dus naar het amateurvoetbal (enkel de eerste acht behielden hun status als profclub, nvdr), maar aangezien WS Brussel door de beslissing van het BAS in het geheel niet beschikt over een licentie voor profvoetbal, moeten zij aantreden in de eerste amateurliga en mogen de West-Vlamingen alsnog in eerste klasse B aantreden.

"Dit als mooie beloning voor de mensen die zich dag in dag uit met hart en ziel voor de club inzetten en ook als zegen voor de jeugd, die op het hoogste niveau kan blijven voetballen", reageerde Roeselare op zijn website.

Meer voetbalnieuws