Obama roept pers op om verleden van Trump te onderzoeken

Print

Voor de Amerikaanse president Barack Obama is het presidentschap “geen realityshow”. Donald Trump, de enige nog overblijvende kandidaat voor de Republikeinse nominatie, was jarenlang te zien in de tv-show ‘The Apprentice’.

“Dit zijn moeilijke tijden, en dit is echt een moeilijke job”, antwoordde de huidige president vrijdag op vragen van journalisten over de kandidatuur van Trump. “Dit is geen entertainment.” Nog tijdens die persconferentie in het Witte Huis riep Obama de banken op “meer te doen” in de strijd tegen de ondoorzichtigheid van postbusvennootschappen.

Nog volgens Obama moet Trumps verleden onderzocht worden. “Het is ook belangrijk voor ons dat we zijn verklaringen uit het verleden serieus nemen”, aldus Obama. Hij riep de pers op om dat onderzoek naar Trump te doen, en niet te focussen “op het spektakel en het circus”.

“Als een kandidaat stellingen inneemt over internationale kwesties die tot oorlog kunnen leiden, die onze banden met andere landen kunnen bemoeilijken of het financiële systeem bedreigen, dan moet daarover bericht worden”, zei Obama.

Twitterende Donald

Gevraagd of hij Trump volgt op de sociale media, antwoordde Obama dat hij geen mening heeft over Trumps tweets. “Ik besteed geen aandacht aan zijn tweets.”

De Amerikaanse fiscus heeft donderdag aangekondigd dat financiële instellingen de echte eigenaars van in de Verenigde Staten ingeschreven bedrijven moeten identificeren. Tot nu bestond er voor banken in Amerika enkel een algemene verplichting “hun klanten te kennen”. Volgens Obama zal die regel “dingen veranderen”, maar zal dat niet volstaan als het Congres niet de mogelijkheid opheft om anonieme postbusvennootschappen op te richten in de VS.