© rr

REACTIES. Fabian Cancellara: “Ik had de hele tijdrit een raar gevoel”

Fabian Cancellara droeg de status van topfavoriet voor de openingstijdrit in de Giro, maar eindigde slechts op een achtste plaats, op 14 seconden van winnaar Dumoulin. “Ik heb het maximum gegeven”, zei hij na afloop, “meer dan dit resultaat zat er niet in.”

Cancellara werd geveld door buikgriep woensdagmiddag en had ook koorts. Woensdag en donderdag lag hij bij de hele tijd in bed, niet de beste voorbereiding dus op de tijdrit waar hij torenhoog favoriet was.

“Ik heb de hele tijdrit een raar gevoel gehad, niet mijn normale gevoel. De voorbije twee weken heb ik hard getraind en voelde ik me veel beter op de fiets. Vandaag verging het me minder, iedere keer als ik harder op de pedalen wilde trappen, ontbrak er iets. Ik verloor ruim 1 seconde per kilometer, dat is veel en dat is niet van mijn gewoonte. Ik kon gewoon niet harder trappen. Jammer, ik ben ontgoocheld, maar ik kan er weinig aan veranderen, ik ben nog altijd niet helemaal gezond. Dit is een eerlijk resultaat van een renner die niet topfit is. Zelf vanmorgen vocht ik nog tegen de ziektekiemen, het is niet ideaal als je zo moet fietsen, die ziekte kostte me veel energie. Ik ga nu de komende dagen proberen zoveel mogelijk energie te sparen zodat ik in Italië in betere vorm kan fietsen.”

Tim Wellens: “Ik ging te snel van start”

Tim Wellens (Lotto-Soudal) eindigde op een 29e plaats, op 28 seconden van Dumoulin. Nochtans zette hij de beste tussentijd neer, maar op het eind viel hij helemaal terug.

“Ik ben te snel gestart”, gaf hij toe, “een beetje overmoedig geweest. Ik voelde mijn benen niet, het ging vanzelf, maar daarna ben ik gewoon keihard stilgevallen. Hoe dat komt? Tja, iets te enthousiast in het begin denk ik. Ik had me na de verkenning nochtans voorgenomen om in het begin rustig te starten zodat ik op het eind nog krachten over had, maar dat plan is niet zo uitgedraaid. Tja, het is wat het is. In dat laatste stuk viel ik echt helemaal stil, ik reed zelfs trager dan op training.”

Was hij dan ontgoocheld? “Ik had graag een goede tijdrit gereden”, zei hij, “maar het was ook niet erg als ik een slechte tijdrit reed, want ik mik hier niet op een klassement, maar op een ritzege. Mijn focus ligt later in deze Giro, in de tweede en derde week. Morgen en zondag wordt belangrijk voor André Greipel, dan wil ik vooral hem en de ploeg helpen.”

Meer sportnieuws