Tandemrace lokt deelnemers van overal

Foto: Margo Tilborghs

Tandemrace lokt deelnemers van overal

Print
Essen - De tandemrace Memorial John Deraet is een internationale wielerwedstrijd voor personen met een visuele beperking. De vierdaagse rittenkoers rijdt morgen, zondag, zijn slotrace door het centrum van Essen.

De dertigste editie van de Belgische tandemrace voor personen met een visuele beperking vindt ieder jaar plaats tijdens het weekend van Hemelvaart. Met teams uit verschillende landen is deze rittenkoers de grootste ter wereld.

De deelnemers zijn topsporters die in volle voorbereiding zijn voor de Paralympische Spelen in Rio. Hoofdrolspelers in deze tandemkoers zijn piloot en stoker. Wie vooraan rijdt is de piloot, de blinde of slechtziende is de stoker. Het is dus letterlijk een kwestie van blind vertrouwen. De delegaties komen uit meer dan tien Europese landen, maar ook Canada stuurt zijn beste teams. De renners rijden gemiddeld 45 kilometer per uur en geven elkaar aanwijzigingen door kleine bewegingen. De slotrace wordt gereden in het centrum van Essen. De renners starten in de Stationsstraat aan café Volkshuis en rijden langs de Burgemeester Kenisstraat, Hofstraat, Molenstraat, Oude Baan, Heikantstraat, Veldweg, Kerkstraat, Sint-Antoniusstraat en ronden hun toer weer af in de Stationsstraat. Er worden eenentwintig ronden van 4 kilometer gereden en er staat een korte tijdrit op het programma. De wedstrijd start om 12u en eindigt omstreeks 14.15u.

Zoals ieder jaar kan de organisatie weer rekenen op de steun van de Molenheidevrienden. 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio