Man die Panama Papers onthulde, verbreekt stilte

Foto: AP

Man die Panama Papers onthulde, verbreekt stilte

Print

Hij weigert nog steeds zijn echte identiteit vrij te geven, maar ‘John Doe’ - zoals hij zichzelf noemt - besloot om toch eens zijn beweegredenen uit de doeken te doen. De Duitse krant Süddeutsche Zeiting kreeg zijn manifest in handen.

“Inkomensongelijkheid is een van de grootste problemen van onze tijd. Het raakt iedereen. Hoe komt het dan dat academici, politici en activisten de groei ervan niet kunnen tegenhouden? De Panama Papers geven daar een goed antwoord op: grote, doordringende corruptie!”, zo schrijft hij in de eerste regels van het manifest.

“En het is geen toeval dat het antwoord afkomstig is van een advocatenkantoor. Mossack Fonseca gebruikt zijn invloed om wetten uit te schrijven en om te buigen zodat de belangen van criminelen al decennialang worden bevredigd”, gaat hij verder.

Waarom hij besloot Mossack Fonseca te verraden? Hij vond dat de oprichters, werknemers en cliënten zich moesten verantwoorden voor hun rol “criminele daden”.“ Al gelooft hij dat hij met zijn daad nog niet alles deed wat nodig was. “Het zal nog jaren, of zelfs eeuwen, duren vooraleer alle gemene acties van dat bedrijf bekendgemaakt zullen worden.”

“Laat me duidelijk zijn: ik werk niet voor een overheid of een inlichtingendienst. Ik heb daar ook nooit voor gewerkt. Mijn visie is geheel de mijne, net als mijn beslissing mo de Panama Papers te delen. Ik deel ze niet voor een politiek doel, maar gewoon omdat ik de documenten wel goed genoeg begreep om de grootte van de onrechtvaardigheid te beseffen.”

“Wat we niet mogen vergeten is dat de medewerkers van het bedrijf bewust verschillende wetten hebben overtreden. Ze stellen misschien dat ze niets weten, maar de documenten tonen aan dat er gedetailleerde kennis was”, schrijft hij.

Klokkenluiders

Verder schrijft hij dat hij helemaal niet opgezet is met de manier waarop klokkenluiders, bijvoorbeeld in Amerika en in Europa, behandeld worden. Hij vindt dat hun leven “verwoest” wordt, terwijl ze eigenlijk grote overtredingen aan het licht brengen. “Edward Snowden verdient een grote prijs, geen verbanning.”

“Klokkenluiders moeten bescherming krijgen”, stelt hij. “Anders zullen vele instanties nog op hun eigen bronnen moeten blijven steunen of op de media die de documenten publiceert.” Als de media deze documenten al wil publiceren, want hij zegt dat “de media gefaald heeft”. De media zijn volgens hem niet geïnteresseerd in deze verhalen. “Zelf de belangrijke en grote media hadden geen interesse”, klinkt het.

“Maar wat vooral gefaald heeft, is de advocatuur. Democratie is afhankelijk van individuen die het gehele systeem begrijpen en de wet toepassen, niet van diegenen die het begrijpen en het dan misbruiken.”

“Ik roep de Europese Commissie, het Brits parlement, het Congres van de Verenigde Staten op om niet alleen klokkenluiders te beschermen, maar ook om deze criminele daden te stoppen.”

.

Nu in het nieuws