© EPA

Akkoord over gevangenissen: 405 nieuwe aanwervingen in 2016

Minister van Justitie Koen Geens heeft met de vakbonden een protocol uitgewerkt dat de bonden willen verdedigen bij hun achterban. Het voorstel voorziet onder meer 405 nieuwe aanwervingen in 2016, of 55 meer dan in het eerder verworpen voorstel. Dat meldde Geens vrijdagavond na een dag van onderhandelingen op zijn kabinet.

"Ik kan aankondigen dat ik aan de vakbonden een protocol voorgelegd heb dat ze bereid zijn te verdedigen bij hun achterban. Dat zullen ze de komende 36 uur doen. Zodoende hoop ik dat als het akkoord met succes verdedigd wordt, we naar een normale situatie kunnen teruggaan", zei minister Geens.

In 2016 zullen 405 nieuwe personeelsleden gerekruteerd worden voor de gevangenissen. Daarvan werden er reeds 100 beslist in het kader van de strijd tegen de terreur. "Dus er zijn 305 nieuwe aanwervingen", aldus Geens. Het protocol dat woensdag voorgesteld werd, maar in de Waalse en Brusselse gevangenissen op een njet stootte, voorzag alles samen 350 aanwervingen.Volgens de ministers zal met de bijkomende aanwervingen het personeelskader van eind 2015 behouden blijven, dus met ongeveer 7.000 mensen.

Tijdens de komende 36 uur blijven de stakingsposten aan de gevangenispoorten staan, maar de bonden hebben zich volgens minister Geens geëngeerd dat ze alle personen en diensten zullen laten passeren die nodig zijn zodat de rechten van de gedetineerden gerespecteerd worden.

Nu in het nieuws