© BELGA

Dumoulin: “Het was nochtans niet mijn beste tijdrit”

Tom Dumoulin mag na de openingstijdrit in de Giro de roze trui aantrekken. Hij had wel niet veel overschot, hij was maar twee honderdsten van een seconde sneller dan de Sloveen Primož Roglic. “Het was niet mijn beste tijdrit, maar ik heb geen fouten gemaakt”, zei de Nederlander na afloop.

Dumoulin had zijn zinnen gezet op deze tijdrit. Met start en aankomst in Apeldoorn wilde hij koste wat het kost voor eigen volk de roze trui in de wacht slepen. De Nederlander was dan ook ongelooflijk blij achteraf. “Ik ben zo blij dat ik voor eigen volk deze openingstijdrit kan winnen. Het geluk dat ik in Romandië niet had, had ik vandaag wel. Ik moest al drie keer vrede nemen met een tweede plaats. Nu win ik met een zucht verschil, maar dat maakte me niet, of ik nu met veel of weinig voorsprong win. Ik win en pak het roze. Dat is geweldig."

Nochtans reed Dumoulin naar eigen zeggen geen perfecte tijdrit. "Perfectie bestaat niet", zei hij, "ook nu niet, maar uiteindelijk telkt enkel het resultaat. Ik denk niet dat ik echt fouten heb gemaakt, maar ik had wel sneller gekund. Ik wist dat Roglic een sterke tijd had neergezet voor ik vertrok, tijdens mijn tijdrit zelf kreeg ik geen tijden door. Dat wil ik ook niet. Ik geef altijd het maximum en heb vertrouwen in mezelf, dan heb je die tijden niet nodig. Al geef ik toe dat ik dacht dat het verschil groter was aan de finish, drie seconden of zo, maar uiteindelijk was het nog heel close. Er valt nu een pak stress van mijn schouders, ik wil hier van genieten. Op het podium al genoot ik met volle teugen, het is geweldig om het publiek zo je naam te horen scanderen."

Vooraf wenste koning Willem-Alexander hem succes en sloeg de vorst een praatje met de Nederlander. "Hij grapte dat hij slechts 9 minuten tijd had ingecalculeerd", aldus Dumoulin, "ik heb hem even moet duidelijk maken dat het toch heel krap zou zijn. Het is fijn dat je de koning kan ontmoeten, dat hij je aanmoedigt. Ik heb nu die roze trui en ik wil die zo lang mogelijk verdedigen, maar ik herhaal, ik denk niet aan het klassement."

Primoz Roglic: "Ik verbaas mezelf"

"Ik heb niet eens gedroomd van het winnen van deze tijdrit", zei Primoz Roglic over zijn tweede plaats in de openingstijdrit van de Giro. "Ik heb dit seizoen al een aantal prima tijdritten gereden, maar nooit van die aard dat ik dacht dat ik hier zou kunnen meestrijden tegen de toppers. Ik verbaas mezelf. Ik kom nog heel dicht bij de zege. Ik denk niet dat ik het ergens heb laten liggen, maar ik heb ook helemaal niet nagedacht tijdens mijn race. Ik heb alles gegeven en om me heen was het een gekkenhuis. Ik kon mijn ploegleider niet eens horen door alle supporters. Ontgoocheld ben ik niet. Dit had ik zelfs niet verwacht in mijn beste dromen."

Meer sportnieuws