© Photo News

Judoka Ilse Heylen niet meer rechtstreeks gekwalificeerd voor Rio

Ilse Heylen (-52 kg) werd vrijdag in de tweede ronde van de Grand Slam van Bakoe uitgeschakeld door de Brazilaanse nummer drie van de wereld Erika Miranda en verliest zo haar rechtstreekse kwalificatie voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Op basis van de continentale quota blijft ze nog wel geplaatst voor haar vierde opeenvolgende Olympische Spelen.

Heylen (World Ranking 21) schakelde in Bakoe in haar eerste gevecht van de dag overtuigend de Canadese Ecaterina Guica (WR 25) uit door eerst een yuko te scoren en op anderhalve minuut voor tijd af te ronden met ippon. Daarna volgde de Brazilaanse Miranda (WR 3). “Uiteraard was dat geen cadeau maar ik hou wel een goed gevoel over aan deze kamp waarin we allebei wisselende kansen kregen om te scoren,” reageerde Heylen vanuit Bakoe.

“Een beetje ongelukkig moest ik een halve minuut voor tijd een yuko incasseren. Als ik volgend weekend op de Grand Prix van Almaty op dezelfde manier kan vechten en de loting zit een tikkeltje mee, moet een medaille mogelijk zijn en is de kwalificatie voor Rio binnen.”

De rechtstreekse concurrenten - de Spaanse Laura Gomez (WR 23) en de Wit-Russische Darya Skypnik (WR 22) - konden van de vroege uitschakeling van Heylen profiteren om op de olympische ranking over onze landgenote te wippen. “Nog nooit is de kwalificatiestrijd zo spannend geweest. Pas volgende week in Almaty zal alles definitief worden”, vulde Ilse Heylen aan. “Nu ben ik nog steeds geplaatst voor Rio op basis van het tweede Europese ticket. Volgende week in Almaty mag de Finse Sundberg niet winnen en de Zwitserse Tschopp mag niet in de finale geraken als ik buiten de medailles val want dan mag ik Rio vergeten. Maar nogmaals, de vorm en het vertrouwen zijn er om in Almaty wel op het podium te geraken.”

Meer sportnieuws