Onbekende collage van Van Ostaijen gevonden en meteen tentoongesteld

Foto: Twitter

Onbekende collage van Van Ostaijen gevonden en meteen tentoongesteld

Print
Antwerpen -

De oproep om nog onbekend of verdwenen materiaal van dichter en kunstenaar Paul Van Ostaijen (1896-1928) aan de oppervlakte brengen naar aanleiding van een dubbelexpo die zaterdag in Antwerpen van start gaat, heeft alvast een tot nu toe onbekende collage aan het licht gebracht. Dat meldt boekhandel en antiquariaat De Slegte, een van de organisatoren van de tentoonstelling.

Aangezien er maar weinig collages van Van Ostaijen bekend zijn, kan het werk van belang zijn voor verder onderzoek naar het oeuvre van de man.

Zaterdag opent bij De Slegte en in het Huis La Strada in Antwerpen een dubbelexpo rond 100 jaar “Music Hall”, de dichtbundel waarmee Van Ostaijen debuteerde. Er zullen onder meer handschriften, brieven, foto’s, schilderijen, filmpjes en boeken te bekijken vallen. Al het tentoongestelde materiaal is afkomstig van verzamelaars en fans.

Onbekende collage

De organisatoren deden begin deze week een oproep om nog onbekend materiaal van Van Ostaijen te zoeken voor de expo. Met name het lot van het originele manuscript van ‘Music Hall’ is al decennia lang onbekend. De speurtocht naar dat document gaat nog steeds verder, maar er is wel al een onbekende collage opgedoken. Het gaat om opgekleefde en beschilderde stukken karton op een kartonnen ondergrond, gelijkend op een collage die enkele jaren geleden al ontdekt werd in Brussel en sindsdien in het Antwerpse Letterhuis wordt getoond.

“Natuurlijk hebben we de collage onmiddellijk een plek in onze tentoonstelling gegeven”, zegt Kris Landuyt van De Slegte vrijdag. “Er ligt nu een nieuw puzzelstukje op de tafel van het Van Ostaijenonderzoek.”

 

 

 

 

 

 

.

Nu in het nieuws