© REUTERS

Turkse president Erdogan wil anti-terrorismewet niet aanpassen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat er geen sprake van kan zijn dat Turkije zijn anti-terrorismewet aanpast. Dat is nochtans waar de Europese Unie om vraagt in ruil voor de afschaffing van de visumplicht voor Turken die naar de Schengenzone willen reizen.

“De EU vraagt ons om de anti-terrorismewet aan te passen. In dit geval zeggen we: ‘Wij gaan onze kant uit, jullie de jouwe’“, verklaarde Erdogan tijdens een toespraak in Istanboel.

Woensdag maakte de Europese Commissie bekend dat wat haar betreft de visumvereisten voor Turkse burgers eind juni mogen worden afgeschaft, op voorwaarde dat Turkije ook vijf laatste wettelijke criteria vervult. Ze vraagt onder andere dat de juridische definitie van ‘terrorisme’ aangepast wordt aan de Europese standaarden.

In het rapport van de Commissie staat onder meer dat deelnemers aan manifestaties in Turkije al te gemakkelijk aan terroristische organisaties worden gelinkt. Ook zouden de “weerkerende arrestaties en vervolgingen” van journalisten en academici de vrijheid van meningsuiting aantasten en zelfcensuur in de hand werken.