EK roeien. Obreno en Brys-Van Zandweghe rechtstreeks naar halve finales

Hannes Obreno Foto: BELGA

EK roeien. Obreno en Brys-Van Zandweghe rechtstreeks naar halve finales

Print

Hannes Obreno in de skiff en het duo Tim Brys (KR Club Gent) en Niels Van Zandweghe (Brugse TR) in de lichte dubbeltwee hebben zich vrijdag op het EK roeien in het Duitse Brandenburg rechtstreeks geplaatst voor de halve finales.

De vier Belgen mochten op de openingsdag van het EK meteen al het water op. In de olympische nummers kwamen Obreno in de skiff en het duo Brys-Van Zandweghe in de lichte dubbeltwee aan de start. Zij deden het schitterend, want finishten tweede en dat volstond om rechtstreeks door te stoten tot de halve finales. In de niet-olympische nummers strandde Eveline Peleman, wereldkampioene 2014, in haar lichte skiff pas op een derde plaats. Zij moet dus morgen in de herkansing aan de slag.

In skiff meldden zich zestien skiffeurs. Zij werden ondergebracht in drie voorwedstrijden en daarvan kregen de eerste twee een ticket voor de halve finale. Hannes Obreno liet er van in de eerste halen geen twijfel over bestaan. De Bruggeling nestelde zich meteen in het spoor van de Litouwer Mindaugas Griskonis, derde op het WK en Europees Kampioen 2012. Na 500m volgde Obreno op anderhalve seconde van de Litouwer en lag hij even veel voor op de Fransman Berrest, op het EK 2015 vijfde met de nationale Franse acht. Met nog 500m voor de boeg had onze landgenoot geen meter meer verloren op Griskonis. Ondertussen had Berrest wel begrepen dat hij niet meer aan die tweede plaats kon en hij besloot dan maar om zijn krachten te sparen voor de herkansingsrace. De derde plaats ging uiteindelijk naar de Deen Sverri Nielsen, die op het WK 2015 Obreno nog net vooraf ging, maar in deze openingsrace door de Bruggeling een kloof van tien seconden kreeg aangesmeerd. Obreno werkte de slotmeters rustig af en lijkt dus klaar voor de halve finale, die hij zaterdag vanaf 11u45 zal roeien.

Tim Brys en Niels Van Zandweghe mogen zaterdag ook aan de slag in de halve finales. Het Gents-Brugs tweetal sloot net als Obreno zijn voorwedstrijd op een puike tweede plaats af en omdat de eerste drie een ticket voor de halve finales kregen bleek dit resultaat ruimschoots voldoende om op hun eerste EK door te stoten tot de top twaalf. Brys en Van Zandweghe lieten zich even voorbijgaan door de Tsjechen Vetesnik en Martin Slavik, maar in de tweede wedstrijdhelft nestelden ze zich definitief op die tweede plaats. De race werd gewonnen door de Ierse broers Gary en Paul O’Donovan, die elfde finishten op het WK 2015 en dus al net als de Zwitsers, tiende op dat WK, al een olympisch deelnameticket op zak hebben. Beide teams gaan dus samen met Brys-Van Zandweghe zaterdag om 12u15 in de halve finales op jacht naar een ticket voor de A-finale.

Peleman telde bij haar terugkeer naar het lichte roeien in het niet-olympisch skiffnummer negen tegenstanders. Dit betekende dat slechte de eerste twee zich rechtstreeks konden plaatsen voor de A-finale. De wereldkampioene van 2014, die niet mocht starten op de World Cup-races van Varese, had blijkbaar nog een duidelijk tekort aan wedstrijdritme, want van in de eerste 500m zakte ze al weg naar een vierde plaats. Halfweg telde ze vier seconden achterstand op de Poolse Martyna Mikol&ajczak. In de tweede wedstrijdhelft snelde de Gentse skiffeuse nog wel de Zwitserse Ladina Meier voorbij maar de Poolse bijhalen zat er niet meer in. Peleman finishte derde op iets meer dan acht seconden van de Deense Runge Holmegaard en zes seconden na de Poolse Mikolajczak. Om de A-finale te halen moet ze zich zaterdag om 10u30 in haar herkansingsrace bij de eerste twee roeien.

Meer sportnieuws