Eerbetoon aan Polar Bears uit Tweede Wereldoorlog

Dutch Bears lopen route van de bevrijders

Print
Essen / Kalmthout / Wuustwezel - Daan Breugelmans, (17), Casper Van Loon (17), Lars De Graaf (17) en Antony Huijbregts (18) zijn gepassioneerd zijn door de Tweede Wereldoorlog. In vijf dagen tijd maken ze de trip van Turnhout naar Roosendaal. Dezelfde route die de Polar Bears in 1944 liepen.

“We noemen onszelf The Dutch Bears ", zeggen de vier kameraden uit het Nederlandse Roosendaal. “We hebben groot respect voor The Polar Bears, ook wel bekend als de 49ste Infantry Divisie die aan het eind van de oorlog deel uitmaakte van het Eerste Canadese legerkorps. Zij waren de mannen die Kalmthout, Essen, Roosendaal en omstreken tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben bevrijd van de Duitse bezetter.” Om de jongeren van vandaag meer bewust te maken van wat er destijds allemaal gebeurd is maken de vier vrienden nu een documentaire over deze Polar Bears. De film zal in het najaar te zien zijn in de Roosendaalse bioscoop.

De vier zijn stuk voor stuk gepassioneerd door de Tweede Wereldoorlog.  “Het is een beetje van thuis uit meegegeven”, zegt Daan. “Op mijn twaalfde werd de passie pas echt groot. En zo verging het mijn vrienden ook.”

“Voor het maken van deze documentaire hebben we alle Belgische gemeenten aangeschreven met de vraag of zij ons konden helpen. Zo kwamen we voor Kalmthout bij Pieter De Meester terecht en in Essen maakten we kennis met Yvan Janssen en Pol Van Doren.”

De jongens lopen letterlijk in de voetsporen van de divisie die langs Turnhout, Rijkevorsel, Wuustwezel, Kalmthout, Essen en eindigt in Roosendaal. De weg wordt te voet afgelegd en brengt de Dutch Bears langs diverse slagvelden en kleinere dorpjes. “We staan stil bij monumenten en oorlogsgraven, en proberen we de veldslagen in deze omgeving beter in beeld te brengen. Daarbij krijgen we uitleg van nog levende ooggetuigen of van Tweede Oorlogskenners zoals Pieter, Ivan en Pol.”

Gisteren arriveerden de jongens vanuit Wuustwezel, via Nieuwmoer in Essen. “De tocht was zwaar”, zegt Daan. “We zijn blij dat we het laatste stukje mochten meerijden met het legervoertuig van Pieter. Het doet ons wel stilstaan bij het feit dat de bevrijders destijds die luxe niet hadden. Wij leggen de tocht in vijf dagen af en stappen zo’n 25 kilometer per dag. Slapen doen we iedere avond gewoon thuis. Ook die luxe hadden die jongens toen niet. Het materiaal dat we meezeulen is ook niet min. Misschien is dat voor mij nog de zwaarste last.”

Oorlogskenners Pieter De Meester, Pol Van Doren en Ivan Janssens hebben veel respect voor deze jongen. “Wat zij op deze jonge leeftijd ondernemen is bewonderenswaardig.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio