“Al vijf kinderen gered met organen van Bas”

Print

Een aangrijpend beeld uit de reportage, vlak voor de operatie. Foto: VTM

Dinsdag zagen duizenden ontroerde mensen in het VTM-programma ‘CATHéRINE’ hoe Bas Vanstraelen, een elfjarige jongen uit Genk, een risicovolle harttransplantatie onderging. Uiteindelijk bezweek hij. Donderdag herdachten Bas’ voetbalvriendjes van Genker VV hem in de kantine van hun club. “Wij hebben geen andere keuze: we moeten verder”, zegt Ann Baptist, de mama van Bas, in Het Belang van Limburg. “Want wij hebben nog een zoon. Max heeft onze aandacht nu meer dan ooit nodig.”

Ben je tevreden over de manier waarop je afscheid hebt kunnen nemen van Bas?

“Toch wel. En het ziekenhuispersoneel heeft ons daar alle kans toe gegeven: zijn broer Max, zijn papa en ik mochten een hele dag bij Basje zijn. Dat was louterend. Bas was toen wel al hersendood, maar hing nog aan de beademingsmachine omdat zijn organen intact moesten blijven voor donatie. Toen ik hem dan voor de allerlaatste keer naar de operatiekamer bracht, wist ik dat het gedaan was. De cirkel was rond: we hebben Bas daar ooit binnengebracht in de hoop dat hij een goed orgaan zou krijgen - wat helaas niet gelukt is - maar nu geeft hij andere kinderen het leven dat hij nooit zal krijgen.”

Weet je al of er kinderen zijn gered met de organen van Bas?

“Volgens de dokter werden er vijf kinderen geholpen, in België en in het buitenland.”

Is dat een troost?

“Ja, het geeft een goed gevoel dat er kinderen zijn die dankzij Bas weer een toekomst hebben. (emotioneel) Want kinderen, dat is het mooiste wat we hebben.”

.

Nu in het nieuws