Jelle Vanendert: “Ik wil de ploeg helpen, maar ook zelf mijn kans gaan”

Foto: BELGA

Jelle Vanendert: “Ik wil de ploeg helpen, maar ook zelf mijn kans gaan”

Print

Jelle Vanendert (31) start vrijdagmiddag in zijn tweede Giro. “Ik wil vooral de ploeg bijstaan”, zegt de renner van Lotto-Soudal, “en waar mogelijk, af en toe zelf mijn kans gaan.”

De vorige deelname van de Limburger aan de Giro dateert van 2009. “Inderdaad, het is nog maar mijn tweede deelname”, zegt hij, “normaal las ik na de Ardense klassiekers een rustperiode in en reed ik in het verleden daarna de Tour of Vuelta. Nu had ik gevraagd aan de ploeg om het najaar vrij te houden omdat er nog enkele mooie eendagskoersen plaats vinden en ik die graag wil rijden. De Giro was dan een logische keuze. Ik ben alleszins fris genoeg, uiteindelijk gaat het maar om vier wedstrijden in twee weken. Daartussen is er nog voldoende tijd om te rusten. Het is gewoon zaak om die conditie mee te nemen naar de Giro.”

Vanendert is één van de vijf Belgen in de selectie van Lotto-Soudal. “In de eerste dagen trekken we de kaart van André Greipel”, zegt hij, “ook ik wil dan mijn steentje bijdragen. Daarna wil ik ook gewoon mijn best doen voor de ploeg, Maxime (Monfort) bijstaan in het eindklassement, Tim Wellens in de ritten die hem liggen. Zelf heb ik geen ambitie voor een eindklassement. En voorts hoop ik om af en toe mijn eigen kans te gaan. Per grote ronde heb je vaak twee of drie kansen, als die er zijn, wil ik die graag grijpen.”

Ook Vanendert droomt van de Olympische Spelen. “Niet onlogisch”, zegt hij, “elke renner in België die een beetje bergop kan rijden zal daar wel mee bezig zijn. Anderzijds, je bent wel afhankelijk van de bondscoach voor een selectie. Het is moeilijk om er dan echt een doel van te maken. Je kan wel trainen, maar als je dan niet geselecteerd wordt en niet mee mag, dan was dat wel een beetje zinloos. Ik heb alleszins de ambitie om geselecteerd te worden en heb er ook met de bondscoach over gesproken. Heel kort, en niet alleen over de Spelen, met het EK in Nice staat er nog een mooie wedstrijd op het programma over een parcours dat me wel moet liggen. Al is dat allemaal nog heel ver, laat me eerst maar de Giro afwerken.”

Meer sportnieuws