“De Grote Markt is ’s nachts een racebaan”

Tobias Daneels op de Grote Markt: “’Tijdens weekendnachten lijkt het soms wel Formule 1.” Foto: Mia Uydens

“De Grote Markt is ’s nachts een racebaan”

Print
Herentals -

Herentalsenaren mogen het misschien gewoon zijn dat er in de weekendnachten soms flink geracet wordt de op de markt, nieuwkomers weten niet wat ze zien. Na een getuigenis van een geshockeerde nieuwe inwoner wil Groen meer politieactie in het centrum. De stad belooft gerichte politieacties.

“Tijdens de weekendnacht van zaterdag op zondag in april gingen mijn vriendin en ik iets drinken op het terras van bar Unico op de Grote Markt”, zegt Tobias Daneels, een jongeman die sinds begin dit jaar in Herentals is komen wonen. Hij geloofde zijn ogen niet toen hij het gedrag van jonge autobestuurders zag.

“Optrekken en inhalen”

“We zaten er twee uur en wat we zagen tart alle verbeelding. We zagen auto’s met gierende banden vertrekken vanop de parking achter de Lakenhal, zo snel dat ze bijna uit de bocht vlogen en in het terras, waar we zaten, reden. We zagen auto’s voorbijrazen tegen minstens 70 per uur, we zagen auto’s optrekken alsof ze een Formule 1-wedstrijd begonnen, we zagen auto’s andere auto’s inhalen en rakelings fietsers passeren. Het ging hier niet om twee of drie gevallen, maar om minstens vijftien auto’s die tijdens die twee uur een zware overtreding begingen en mensen in gevaar brachten.”

Bewijzen

Burgemeester Jan Peeters (sp.a) zegt dat de stad begaan is met de problematiek: “De week voor Kerstmis 2015 deden we metingen op de markt. Daaruit bleek dat 51% van alle voertuigen, dus ook bussen, de zone 30 respecteert. 38% beging een lichte verkeersovertreding, 10,6% een zware en bij 0,4% had men het rijbewijs onmiddellijk moeten intrekken.” De burgemeester wijst erop dat vorig jaar in de politiezone Neteland 10.000 verkeerspv’s werden uitgeschreven: “Dat is meer dan vroeger, ook voor overdreven snelheid en foutparkeren. De politie betrouwt dus niet alleen op flitscamera’s, maar houdt ook gerichte acties.” Voor Lieve Snauwaert (Groen) is dat niet genoeg: “De politie moet meer boetes uitschrijven, ook in de Nieuwstraat en de Wuytsbergen, waar men er maar op los rijdt. Bloembakken en schuin parkeren doen de auto’s daar niet trager rijden.”

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio