Degradatie dreigt voor Moeskroen-Péruwelz na nieuw element in licentiedossier

Foto: Photo News

Degradatie dreigt voor Moeskroen-Péruwelz na nieuw element in licentiedossier

Print

Een dag na de marathonzitting over de licentie van WS Brussels heeft het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (het BAS) er opnieuw een lange avond opzitten. Gisteren was het de beurt aan Moeskroen-Péruwelz om zich te verdedigen tegen de beschuldigingen van OH Leuven, Westerlo en STVV, vertegenwoordigd door OHL-advocaat Chris Vandebroeck en Johnny Maeschalck. Nadat Moeskroen drie weken geleden haar licentie kreeg toegekend van de Licentiecommissie trokken de drie andere eersteklassers naar het BAS om die beslissing aan te vechten.

90% aandelen verkocht voor 10€

Vandebroeck en Maeschalck argumenteerden dat Moeskroen volgens hen nog steeds in handen is van twee vermaarde spelersmakelaars, Pini Zahavi en Fali Ramadani. Iets wat in strijd is met de reglementen van de KBVB en de FIFA en waardoor Moeskroen dus haar licentie kan verliezen. Om de aanwezigheid van de twee makelaars binnen de club te verdoezelen zou er volgens de advocaten een kunstmatige constructie zijn opgezet waarin 90% van de aandelen van Moeskroen – met een waarde 1, 75 miljoen plus nog een schuldvordering van 1,5 miljoen – zouden zijn verkocht voor amper 10 euro door de ene schimmige Maltese vennootschap aan een andere, die bovendien ook nog hetzelfde postadres heeft als Lian Sports, het makelaarskantoor van Ramadani.

Ex-bestuursleden failliete Excelsior

Verder ontdekten Vandebroeck en Maeschalck in de bondsreglementen ook een regel die bepaalt dat bestuursleden van clubs die van de bondslijsten worden geschrapt door een faillissement tien jaar lang geen bestuursfunctie meer mogen uitoefenen binnen die club om een licentie te kunnen verkrijgen. Bij Moeskroen-Péruwelz zitten er momenteel met voorzitter Edward Van Daele en Michel Franceus nog steeds twee ex-bestuursleden van in het 2009 failliet gegane Excelsior Moeskroen in het huidige bestuur van de club. Als het BAS de reglement strikt zou volgen, zou dat de degradatie naar de Amateurliga voor Moeskroen betekenen.

Op 10 mei spreekt het BAS zich definitief uit over de zaak en weten zowel Moeskroen-Péruwelz als OH Leuven waar ze volgend seizoen aan toe zijn.

Meer voetbalnieuws