Fernand Huts is mysterieuze koper van Rubens-tekening

Foto: JVDP, BELGA

Fernand Huts is mysterieuze koper van Rubens-tekening

Print

Bij het Antwerpse veilinghuis Bernaerts ging maandag een unieke penseeltekening van Pieter Paul Rubens over de toonbank voor een slordige 670.000 euro. Nu blijkt dat de mysterieuze koper niemand minder is dan Fernand Huts, de topman van Katoen Natie. “Dit is geen impulsaankoop”, vertelt Huts in De Morgen.

Het kunstwerk van Rubens, getiteld ‘Een paar en ruiter met tulband’, werd in Antwerpen ontdekt. Maandagavond ging het bij het Antwerpse veilinghuis Bernaerts onder de hamer voor een bedrag van 670.000 euro. De identiteit van de koper, die telefonisch zijn bod uitbracht, was tot op heden nog niet bekend. Nu blijkt dat Fernand Huts, de Katoen Natie-topman, de man is die het kunstwerk aan zijn collectie mag toevoegen.

“Betrapt”

“Tja, wat moet ik daar op zeggen?”, zegt Huts aan De Morgen. “Ik ben duidelijk betrapt. Een mens schaft zich niet elke dag een unieke Rubens aan, maar nu mag iedereen het weten. Ik ben een tevreden man.”

Huts benadrukt wel dat hij niet over een nacht ijs ging om een bod uit te brengen. “Dit is geen impulsaankoop, ik heb de experts de tekening uitgebreid laten bestuderen om zeker te zijn van de echtheid, de situering en de waarde. Zij verzekerden mij dat het om een zeldzaam werk ging. Je kan gerust zeggen dat dit het begin van de barokgeschiedenis in Vlaanderen is. En dan is het ook nog eens een dubbelzijdige tekening. Je krijgt er dus twee voor de prijs van een.”

Kapers op de kust

Niet alleen Huts zat achter de gegeerde penseeltekening, zo lagen er nog kapers op de kust. Ook het Metropolitan Museum of Art in New York, een Duitse kunsthandelaar en een Franse investeringsmaatschappij hadden hun oog laten vallen op het kunstwerk.

Peter Bernaerts van veilinghuis Bernaerts is alvast dolblij dat het werk niet naar een ander land wordt verplaatst. “De tekening blijft in Vlaanderen zodat men ze kan bestuderen en er verder uit kan leren”, vertelt hij aan deredactie.be. “Er is alvast interesse vanuit het Rubenshuis en andere musea. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen opent opnieuw in 2018. In een tentoonstelling over oude meesters zou deze Rubens volgens mij niet misstaan.”

.

Nu in het nieuws