Elk jaar 1.000 Antwerpse bouwvakkers minder

Foto: gva

Elk jaar 1.000 Antwerpse bouwvakkers minder

Print

Het ACV Bouw wil dat de nieuwe staatssecretaris voor Fraudebestrijding, Antwerpenaar Philippe De Backer (Open Vld), de achterpoortjes sluit waarlangs nu jaarlijks duizenden Belgische bouwvakkers hun job verliezen. Die worden veelal vervangen door ‘aangemelde buitenlandse bouwvakkers’, waarop onvoldoende controle is.

Ook 125 jaar na Rerum Novarum blijft er volgens de Antwerpse provinciaal secretaris van ACV Bouw, Ronny Matthysen, werk aan de winkel. Uit recente cijfers van het Fonds voor de Vakopleiding in de Bouwnijverheid blijkt dat er de jongste drie jaar alleen al in de provincie Antwerpen jaarlijks een kleine duizend Vlaamse bouwvakkersjobs verdwenen. In Oost- en West-Vlaanderen ging het telkens om gemiddeld 703 jobs.

“Dat gebeurt geruisloos, zonder grote herstructureringen.” Het werk verschuift Blz. 2-3 naar duizenden (schijn)zelfstandigen en vooral naar ‘aangemelde buitenlandse bouwvakkers’. Wettig maar “de praktijk blijkt een kaas met grote gaten”. Om die gaten te dichten stelt het ACV onder meer voor dat iedereen op een werf een bouwbadge zou dragen en bovenal: dat de sociale zekerheid die bijvoorbeeld een Pool zou moeten ontvangen, aan onze RSZ wordt gestort die het dan gecontroleerd doorstort aan Polen.

Lees vrijdag het volledige artikel in Gazet van Antwerpen

.

Nu in het nieuws