Twee op drie kinderen gebuisd voor verkeerskennis

Foto: Photo News

Twee op drie kinderen gebuisd voor verkeerskennis

Print

Leerlingen in het basisonderwijs kennen de theorie wel, maar gaan de mist in als ze geconfronteerd worden met échte verkeerssituaties. Dat blijkt uit de resultaten van De Grote Verkeerstoets van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Liefst twee op de drie kinderen uit het vijfde leerjaar zijn gebuisd.

“Je nadert met je fiets een oversteekplaats voor fietsers. Heb je hier voorrang?” Slechts 22 procent van de leerlingen uit het vijfde leerjaar weet dat het antwoord op die vraag ‘neen’ is. Slechts één op de drie is geslaagd voor de Grote Verkeerstoets van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), die door 33.657 elfjarigen werd ingevuld. De meesten hadden minder dan 17 van de 25 vragen correct.

“Dit bewijst dat scholen en ouders met de kinderen de straat op moeten om te oefenen”, zegt VSV-woordvoerder Werner De Dobbeleer. “Ga met hen naar moeilijke kruispunten en leg uit waar je als voetganger en fietser op moet letten.”

Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) zegt de resultaten mee te nemen naar het debat over de eindtermen in het ­basis- en secundair onderwijs. “Toch hebben al veel leraren aandacht voor verkeersveiligheid buiten de schoolmuren”, zegt ze. “Bijvoorbeeld wanneer de klas te voet of per fiets naar het zwembad gaat.”

.

Nu in het nieuws