© BELGA

Tommelein: “Leg zoveel mogelijk zonnepanelen”

De vorige week aangetreden minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) wil de ‘Turteltaks’ naar beneden krijgen door de Belg zo veel mogelijk zonnepanelen te laten leggen. Daartoe roept hij vrijdag op in Het Laatste Nieuws.

rdc

“Wil u dat de Turteltaks naar beneden gaat? Leg zo veel mogelijk zonnepanelen”, roept Bart Tommelein op in Het Laatste Nieuws. Want de taks gaat onder meer door de schuldenberg uit het verleden voorlopig niet naar beneden. Wie dat wel wil, moet resoluut voor hernieuwbare energie gaan.

Het is een opmerkelijke oproep, aangezien de (over)subsidiëring van zonnepanelen de Turteltaks mee hebben veroorzaakt. Maar “de tijden zijn veranderd. Zonnepanelen zijn niet langer gesubsidieerd en ze zijn toch rendabel. Meer rendabel dan een spaarboekje”.

“En er zijn heel veel plekken waar er nog bij kunnen. Ik denk aan overheidsgebouwen en bedrijfsdaken, maar ook aan woningen van particulieren.”

Volgens de minister is de massale plaatsing van zonnepanelen bovendien de enige manier om de klimaatdoelstellingen te halen, nu de biomassacentrale van Gent er niet zal komen. “Ik zie het als mijn taak om Vlaanderen weer warm maken voor zon en wind.”