© Gil Plaquet

© dmvA

© dmvA

1 / 3

Buurt ongerust over parking onder Waterkant

Bewoners van de Tichelrij en de Dobbelhuizen in de Mechelse binnenstad maken zich zorgen over de impact van de nieuwe residentie Waterkant 12. Ze vrezen dat de ondergrondse parking voor extra verkeersdruk zal zorgen. “Wij helpen de buurt net vooruit”, zegt architect David Driesen.

Sven Van Haezendonck

dmvA Architecten tekende voor aannemer Jeroen Verreydt uit Heist-op-den-Berg een residentie met 35 appartementen uit. Begin 2019 moet ze klaar zijn. “Die nieuwe bewoners zijn hier welkom, wij hebben een fantastisch buurtcomité en uiteraard moeten zij ondergronds kunnen parkeren. Alleen vragen wij ons af of die plek ook de geschikte locatie is voor een buurtparking”, stelt Johan Van Steelandt van het buurtcomité ‘t Veer.

Het comité vreest de impact van een parkeergarage met 115 plaatsen. “Die is volgens het mobiliteitsrapport ‘verwaarloosbaar en zeer beperkt’, maar op basis van een eigen onderzoek hebben we berekend dat de verkeersdruk zal stijgen met 73 procent”, zegt Van Steelandt. De architect is het niet eens met die bewering. “Dat de druk zo zou stijgen, klopt niet. Ik ervaar dat zelf in het naburige Loretteklooster, waar wij onze kantoren hebben. We lossen enkel een bestaande situatie op”, reageert David Driesen van dmvA Architecten.

Bij het uittekenen van de plannen heeft zijn kantoor de parkeernorm gehanteerd die de stad oplegt. “Die gaat uit van anderhalve parkeerplaats per woongelegenheid. In de bestaande garageboxen parkeren vandaag reeds dertig buurtbewoners hun auto. Samen met de stad zijn we tot de conclusie gekomen dat er in die buurt een grote parkeerbehoefte is, vandaar de extra plaatsen. Wij helpen de buurt dus vooruit, ook met onze stadsontwikkeling die een meerwaarde vormt tegenover de huidige situatie van verkrotting”, legt Driesen uit.

Lees vrijdag het hele verhaal in Gazet van Antwerpen, editie Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio