Vives-studenten na ongeval in Zambia vrijdag terug in België

De drie studenten die gewond raakten bij een ongeval in het Afrikaanse Zambia, zullen vrijdagavond in België aankomen. Dat meldt Frank Devos van hogeschool Vives. De gestolen gewaande paspoorten van twee slachtoffers zijn ondertussen terug opgedoken.

Na een safaritocht kregen de studenten zondagavond een ernstig ongeval in de buurt van de stad Samfya. Hun toestand is ondertussen stabiel genoeg om te kunnen terugkeren naar België. De repatriëring in opdracht van VAB Reisbijstand wordt geleid door dokter Luc Beaucourt.

Aanvankelijk werd aangenomen dat de paspoorten en spullen van twee studenten na de crash gestolen waren. Uiteindelijk bleek dat de goederen in bewaring waren genomen door een dorpshoofd. Daardoor hoefde het team van dokter Beaucourt niet meer naar de ambassade in Tanzania te reizen om voorlopige paspoorten op te halen.

Twee studenten zijn donderdagochtend vanuit het ziekenhuis van Samfya met ambulances naar het ziekenhuis van Mensa gebracht, waar het slachtoffer met de zwaarste verwondingen verbleef. Van daaruit werden ze dankzij de ondersteuning van het Zambiaanse leger naar hoofdstad Lusaka overgevlogen. Daar zullen ze onderzocht worden door dokter Beaucourt en zijn team. Via het Egyptische Aswan vliegen ze vrijdag dan richting Wevelgem.

Meteen na aankomst zullen de drie studenten overgebracht worden naar de dienst traumatologie van het AZ Groeninge in Kortrijk. De slachtoffers en hun ouders vragen aan de pers om daar geen beelden van hen te maken of te polsen naar een reactie.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio