© rr

Antwerpen plant beeld van Nello en Patrasche aan voet van kathedraal

De stad en Buro BeroepsBelg, de organisatie van Tanguy Ottomer, willen tegen eind 2016 een kunstwerk realiseren dat Nello en Patrasche afbeeldt, de Antwerpse weesjongen en zijn hond die de hoofdrol spelen in de Engelse roman ‘A Dog of Flanders’ van Ouida uit 1872. Nog tot 4 juli loopt er een ontwerpwedstrijd voor een beeld op de Handschoenmarkt. Dat zou de huidige gedenksteen vervangen.

Belga

‘A Dog of Flanders’ is vooral in Azië en met name in Japan een erg bekend verhaal, dat daar al meermaals verfilmd werd. Het gaat over een arme weesjongen, Nello, die zich ontfermt over een verwaarloosde hond, Patrasche. De kathedraal is een van de voornaamste achtergronden van het verhaal en de schilderijen van Rubens die daar hangen spelen een prominente rol, onder meer omdat Nello zelf graag tekent.

Antwerpen liet eerder al een bij toeristen populaire gedenksteen plaatsen nabij de kathedraal en in het Antwerpse district Hoboken werden Nello en Patrasche in 1985 al vereeuwigd in een standbeeld in de Kapelstraat. Nu komt er dus een nieuw beeld in de binnenstad. Het werk moet volgens de initiatiefnemers “de diepe vriendschap tussen Nello en Patrasche uitbeelden, en passanten en bezoekers rond dit thema inspireren”. De winnaar van de ontwerpwedstrijd krijgt een gratis jaar opleiding aan de Koninklijke Academie van de AP Hogeschool Antwerpen ter waarde van 1.000 euro.

Het beeld wordt gerealiseerd op kosten van Buro BeroepsBelg aan een maximumprijs van 40.000 euro en vervolgens aan de stad geschonken. Als alles volgens plan verloopt, wordt het onthuld tijdens de opening van het stadsfestival Winter in Antwerpen op zaterdag 10 december.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio