Tips voor wie dit weekend de barbecue bovenhaalt

Foto: *

Food

Tips voor wie dit weekend de barbecue bovenhaalt

Mooi weer is barbecueweer, zo wil de traditie in ons land. En omdat het ook alweer van vorige zomer geleden is: enkele tips om veilig en efficiënt het vlees op de rooster te leggen.

- Twijfel je over de volgorde van het vlees? "Eerst de worst, dan de kotelet, dan de biefstuk", vertelde barbecuechef Peter De Clercq eerder al aan onze website. "Een worst laat je langer liggen zodat hij ook binnenin goed doorbakken is, terwijl je een biefstuk korter mag afbakken als de kolen al goed warm zijn".

- De truc om de barbecue goed aan te maken? Probeer niet alle kolen tegelijk aan te steken met een groot vuur. Verspreid wat aanmaakblokjes over de kolen, zorg dat die de eerste kolen verhitten en wacht dan tot de omliggende kolen elkaar aansteken.

- Gebruik bij voorkeur bruine, milieuvriendelijke aanmaakblokjes of speciale aanmaakvloeistof, nooit benzine, methanol, petroleum of spiritus. Gebruik lange lucifers en blaas niet in het vuur, maar gebruik een blaasbalg of waaier.

- ls ze ze hebben in de winkel, kies dan voor kokosblokken in plaats van houtskool. Ze branden een stuk langer, en ze ontvlammen niet zo snel als er vet of sap uit het vlees druipt.

- Stel een bob aan. Wie aan de barbecue staat, heeft best niet te veel gedronken om het veilig te houden.

- Overdrijf niet met marinades. Als je er te veel van gebruikt, gaat de oorspronkelijke smaak van het vlees verloren. Wit vlees, zoals kip, heeft meer marinade nodig dan rood vlees.

- Als je vlees uit de diepvries gebruikt, laat het dan eerst ontdooien in de koelkast. Legt nooit halfbevroren vlees op de barbecue.

- Wil je tussen het bakken door je rooster even proper maken? Met een halve citroen kan je het ontvetten.

- Houtskool blijft urenlang nagloeien, zorg ervoor dat alles goed dooft. Gebruik, indien nodig, zand of water bij het doven. Ruim de as pas op als de barbecue helemaal afgekoeld is.

 

 

 

 

 

NIET TE MISSEN