Hoe kunnen Antwerp en Lierse promoveren naar de hoogste klasse?

Foto: SMB

Hoe kunnen Antwerp en Lierse promoveren naar de hoogste klasse?

Print
Na het pijnlijk mislopen van de titel in tweede klasse zal Royal Antwerp FC volgend seizoen aantreden in de competitie van het Betaald Voetbal 1B. Daar zal het zeven andere teams aantreffen, waaronder Lierse, dat zich op de laatste speeldag bij de laatste acht kon scharen. Wat moeten deze teams nu doen om zich een seizoen later bij het elitekransje van zestien clubs in 1A te kunnen scharen?
  • Welke teams zullen komend seizoen aantreden in 1B?

Naast Antwerp en Lierse zijn dat de andere teams die het seizoen in tweede klasse afsloten tussen de tweede en de achtste plek: Eupen, Tubeke, Cercle Brugge, Union en Lommel United plus de daler uit eerste klasse, OH Leuven.

  • Wat als kampioen WS Brussel geen licentie krijgt voor het betaald voetbal?

Dan promoveert de tweede in het klassement naar 1A en dat is Eupen. De negende uit het klassement vult dan dat vrijgekomen plaatsje in en dat is Roeselare.

  • Hoe zal het reguliere kampioenschap in 1B er uit zien?

Er zal in feite een dubbel (periode)kampioenschap worden afgewerkt. Voor de winterstop spelen de acht teams een uit- en een thuiswedstrijd tegen elkaar en na de winterstop opnieuw. De competitie in 1B zal dus bestaan uit 28 wedstrijden, waarbij elk team vier keer tegen elkaar uitkomt.

  • Wat moeten Antwerp en Lierse doen om naar 1A te promoveren?

Net als in het afgelopen seizoen zal er maar één club een plekje verwerven in de hoogste klasse. Het komt er voor hen op aan om in minstens één van de twee periodekampioenschappen als eerste te eindigen. De winnaars van de eerste en het tweede periode spelen een heen- en een terugwedstrijd om de kampioen van de afdeling Betaald Voetbal 1B aan te duiden. Die club stijgt naar 1A. Indien een club beide periodekampioenschappen wint is die club automatisch kampioen en volgen er geen testwedstrijden meer.

  • Wat met een club die na 28 wedstrijden als eerste eindigt maar geen periodetitel heeft gehaald?

Het is perfect mogelijk dat een club de reguliere competitie na 28 wedstrijden afsluit als eerste in de stand, maar geen van de twee periodetitels binnenhaalde. Die club heeft dan simpelweg pech en zal toch geen kampioen worden noch promoveren.

  • Wat als Antwerp of Lierse bij de eerste vier eindigen in de eindrankschikking?

De drie best geplaatste clubs in de eindrangschikking van het kampioenschap, de winnaar van de testwedstrijden uitgezonderd, nemen deel aan play-off 2 van de afdeling Betaald Voetbal 1A. Voorwaarde is wel dat deze clubs een licentie hebben aangevraagd voor 1A, aan de licentievoorwaarden voldoen en geen transferverbod hebben.

  • Hoe ziet die hervormde Play-off 2 er uit?

Hetzelfde als de huidige Play-off 2, maar in plaats van een A en een B-reeks met vier teams, zullen er volgend seizoen twee reeksen zijn met telkens zes teams die een heen- en terugwedstrijd tegen elkaar afwerken. In die Play-off 2 zitten dus twaalf teams: de zevende t.e.m. de vijftiende uit 1A plus de tweede t.e.m. de vierde uit 1B.

De winnaars van reeks A en reeks B spelen een testwedstrijd tegen elkaar. Die winnaar strijdt dan tenslotte tegen de vierde uit het klassement van Play-off 1 voor een Europees ticket. Zo is het dus mogelijk dat Antwerp of Lierse Europees voetbal halen, terwijl ze niet promoveren. Aan winst van Play-off 2 is immers geen promotie of degradatie verbonden.

  • Wat als Antwerp of Lierse na 28 speeldagen niet in de top-vier eindigden?

Dan belanden de teams in de vernieuwde Play-off 3. Die bestaat uit vier teams: de vijfde t.e.m. de achtste uit 1B. Zij strijden in feite om het behoud in het Betaald Voetbal. De vier teams spelen een mini-competitie tegen elkaar. Voor aanvang van deze Play-off 3, krijgen de clubs 50% van het aantal punten toegewezen dat zij in het kampioenschap bekomen hadden. Wie na zes speeldagen laatste eindigt degradeert onherroepelijk naar de eerste amateurdivisie. Tenzij een andere club geen licentie voor het Betaald Voetbal krijgt.

MEER VOETBALNIEUWS