Drones patrouilleerden al 90 uur boven haven, Lillo en Liefkenshoek

Print
Brasschaat - Onbemande vliegtuigjes van het leger hebben er sinds 1 april al zowat 90 uren patrouille boven het Antwerpse havengebied opzitten. De drie toestellen, type B-Hunter, en hun 35 man grondpersoneel zijn gestationeerd op het vliegveld van Brasschaat. Het leger gaf al enkele videobeelden vrij.

De zogenaamde Unmanned Aereal Vehicles voeren hun opdracht uit ter ondersteuning van de federale politie uit in het kader van de terrorismebestrijding. Als ze toevallig getuige zijn van andere misdrijven dan is dat beeldmateriaal niet rechtsgeldig, aldus commissaris Jeroen Nissen van de Scheepvaartpolitie, die bevoegd is in de haven. Wel kan de verbindingsofficier van de politie, die vanuit de controlekamer in Wilrijk in real time meekijkt, natuurlijk wel een patrouille uitsturen.

Het UAV-detachement werd gisteren in Brasschaat voorgesteld in aanwezigheid van defensieminister Steven Vandeput (N-VA), de Brasschaatse schepen Luc Sevenhans en een deel van de legertop. De toestellen worden op hun acht vlieguren durende vlucht, al die tijd onafgebroken vanuit een besturingscontainer in Brasschaat geleid door een driekoppige bemanning.

Hoe scherp de camera’s van de UAV’s kunnen zien, blijft onduidelijk. Gezichten kunnen ze niet herkenbaar filmen. Het bijgaande compilatiefilmpje leert alvast dat de UAV wel flink kunnen inzoomen vanop kruishoogte van 1.500 à 2.000 meter. Zo zijn achtereenvolgens het fort Liefkenshoek en het (verlaten) terras van de cafetaria te zien, het dorpje Lillo-Fort met de parking en de jachthaven, en een containerschip van Maersk nabij de Berendrechtsluis.