Eten en drinken rond het MAS

Print

Vic van 't Keravikske. Foto: JVDP

CittA gaat elke week op zoek naar ­zeven ­topadresjes in ­Antwerpen. Deze week: zeven Mas’kes om te onthouden, eet- en drinkadresjes rond het Museum aan de Stroom.

’t Keravikske, Sint-Aldegondiskaai 60

Voor een goede pint, een fijn aperitief of een plezante babbel is er rond het MAS één opvallend adres: ‘t Keravikske, waar Vik Van den Putte nu al 23 jaar de evolutie gadeslaat. En die is er wel geweest. Vroeger was het een authentiek schippers­café met een heel ander publiek dan vandaag. “De buurt is veranderd, hè. Vroeger parkeerden klanten voor de deur, dat is voorbij”, weet Vik. “Nu krijgen we ook meer mensen over de vloer die bij de bedrijven in de buurt werken. Vroeger hadden we meer dokwerkers. Toen was ‘t Keravikske elk etmaal maar een halfuur dicht. “Om ­gepoetst te worden, tiens.”

Marcel, Van Schoonbekeplein 13

Bij Marcel hebben de aanhouders gewonnen. Toen het restaurantje van Lize Drowart en Dave De Croebele te klein was ­geworden, lieten ze hun oog vallen op de voormalige zeemanskerk waarin ze nu huizen. “Toen de kerk uiteindelijk op de markt kwam, geloofde de eigenaar in ons en mochten we beginnen te verbouwen”, herinnert Lize zich. 

Dave brengt de Frans-Belgische keuken op een verfijnde en verfrissende manier. Dat valt zo in de smaak dat in het begin sprake was van een overrompeling. Die hype is stilaan voorbij. Voor weekendreservaties en groepen moet je er wel nog altijd tijdig bij zijn.

Felix, Godefriduskaai 30

“Wij waren hier eerst”, grapt Ivo De Beer van brasserie Felix in het Felixpakhuis. “Nee, de komst van het MAS heeft wel impact ­gehad, zeker kort na de opening maakte onze omzet een ­sprongetje. Zo merk je dat alle nieuwe initiatieven bijdragen tot de aantrekkelijkheid van het Eilandje, dat is wiedes.” 

Felix ligt niet ­alleen aan de mooiste binnenstraat van de stad, het heeft ook een leuk terras met zicht op het Willemdok. De brasserie heeft een reputatie hoog te houden op zondag, met een zeer populaire brunch. Vergeet ook de specialiteiten niet: dat zijn de Felix­burger met geheime saus of de caesarsalade.

Otomat, Van Schoonbekeplein 11

Otomat kan je lezen als een verheerlijking van de tomaat op de pizza. Om zeker te zijn dat iedereen het goed begrijpt, voegen de uitbaters er ‘heavenly pizza’ aan toe.

“Het is iets duurdere pizza, dat klopt”, zegt David Claeys. “Omdat we met verse ­producten werken en andere ingrediënten dan ­gewoonlijk. ­Natuurlijk hebben we ook klassiekers, maar bij ons vind je net zo goed een pizza met asperges à la ­Flamande. Eerder staken we al tomaat-garnaal en hespen­rolletjes met witloof in een pizzajasje.” ­

De Burgerij, Sint-Laureiskaai

Toen Robin Janssens en zijn zakenpartners aan hun eerste De Burgerij in Antwerpen begonnen, verklaarde de goegemeente hen gek: ‘Want de stad zou stoppen aan de Sint-Aldegondiskaai.’ Dat bleek gelukkig niet zo te zijn, de mensen kwamen wél naar ons kijken”, zegt Robin Janssens.

Voor de ene is De Burgerij een veredelde Quick, voor de andere een plaats om snel en goed te lunchen. Anderen pikken de belevenis mee en bestellen drie gangen. In elk geval mikt de groep - die intussen ook hamburgers verkoopt op de Leopoldplaats, in Berchem, in Schoten en in Amsterdam en Rotterdam - op gezinnen en kinderen. Daarom is er in elke zaak een speelhoek. 

 

 

 

 

 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio