FIFA-baas wil dat Europa geld deelt met "landen die het nodig hebben"

Print

FIFA-voorzitter Gianni Infantino Foto: EPA

Als het van FIFA-voorzitter Gianni Infantino afhangt zullen de UEFA-landen de vijf miljoen dollar die ze van de Wereldvoetbalbond krijgen delen met landen die het geld goed kunnen gebruiken. Dat verklaarde de Zwitser dinsdag op het UEFA-congres in Boedapest.

"Tijdens mijn verkiezingscampagne heb ik een bezoek gebracht aan de vijf continenten, en toen heb ik gezien dat er met weinig middelen veel bereikt kan worden", zo sprak Infantino in Boedapest. "Daarom: Europese landen, geef het FIFA-geld dat jullie krijgen als jullie het niet nodig hebben aan landen die het wel kunnen gebruiken."

Infantino beloofde toen hij op 26 februari verkozen werd tot voorzitter van FIFA dat elke federatie gespreid over vier jaar vijf miljoen dollar zal ontvangen. De Zwitser loofde op het congres ook nog de samenwerking met de twee voorzitters van de Europese voetbalbond waar hij mee samenwerkte, de Zweed Lennart Johansson en de Fransman Michel Platini.

Primeur

Er viel ook een primeur te noteren op het UEFA-congres: Florence Hardouin, de secretaris-generaal van de Franse voetbalbond (FFF), werd als eerste vrouw ooit verkozen in het Uitvoerend Comité van de Europese Voetbalbond. De andere vrouwen die in het Uitvoerend Comité zetelden werden benoemd door de UEFA zelf, niet door het congres. Het congres bestaat uit de 54 landen aangesloten bij de UEFA.

Het mandaat van Hardouin zal lopen tot 2019. De 49-jarige Française versloeg in de stemronde (33 stemmen tegen 21) de voormalige Noorse international Karen Espelund, die vanaf 2012 in het UC zat. "Dit is geen persoonlijke kandidatuur en ambitie, maar een kandidatuur van de FFF", zei Hardouin maandag nog.

Noël Le Graët, voorzitter van de Franse voetbalbond, is erg tevreden met de aanstelling van Hardouin. "Het is goed dat Frankrijk op een belangrijke plaats vertegenwoordigd is in een grote federatie als de UEFA. Florence heeft bij de FFF al bewezen dat ze een functie met grote verantwoordelijkheid kan uitoefenen."

UEFA buigt zich op 18 mei over zaak-Platini

Angel Maria Villar, de vicevoorzitter van de UEFA, liet ook ook optekenen dat er op 18 mei een buitengewoon Uitvoerend Comité gehouden wordt. Dat heeft ‘s ochtends in het Zwitserse Bazel plaats - waar later op de dag de Europa League-finale gespeeld wordt - en buigt zich over de beslissing van het TAS in het dossier van Michel Platini.

“Michel Platini heeft zijn zaak voor het TAS gebracht en ik hoop dat hij naar ons terugkomt. Wat de beslissing van het TAS ook wordt, voor aanvang van de Europa League-finale is er een buitengewoon Uitvoerend Comité”, stelde de Spanjaard. “Daar communiceren we de volgende maatregelen die genomen dienen te worden”.

Platini werd vrijdag door het Internationaal Sporttribunaal TAS gehoord, hij vocht in Lausanne een schorsing van zes jaar aan. Die kreeg de drievoudige Gouden Bal voor een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro die hij in 2011 ontving van toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die eveneens geschorst werd. Platini en Blatter kregen in eerste instantie allebei acht jaar schorsing, maar die straf werd door de FIFA in beroep met twee jaar verminderd. Begin maart kondigde Platini zijn beroep voor het TAS aan. Door de schorsing kan de Franse oud-voetballer zijn mandaat als UEFA-voorzitter (voorlopig) niet uitoefenen. Hij moest ook zijn ambitie om Blatter op te volgen als FIFA-voorzitter opbergen. Gianni Infantino nam de plaats van de Zwitser in.

Als het TAS de schorsing van Platini handhaaft, kan er in principe snel een verkiezing (zonder voorafgaande campagne van drie maanden) gehouden worden om diens opvolger aan te duiden. In dat geval is het niet ondenkbaar dat er voor aanvang van het EK in Frankrijk (10 juni-10 juli) een nieuwe preses is. Sommige UEFA-leden zouden echter pleiten voor een echte verkiezingscampagne, na afloop van het EK.

Meer sportnieuws