© Bert De Deken

Deze dame houdt iedereen in toom op Turnhoutse rommelmarkt

De rommelmarkt in en rond cultuurhuis de Warande is een volks evenement dat elke zondag vele bezoekers naar Turnhout lokt. Tientallen standen, honderden klanten en één vrouw die het overzicht moet bewaren. Brigitte Van Gool, baken van rust in de zondagse chaos.

Markttoezichter Brigitte Van Gool leidt de ­wekelijkse antiek- en brocantemarkt op en rond de Warande in goede banen. “De verkopers zijn altijd bang dat ze geen plaats meer hebben”, zegt ze. “Er is plaats genoeg, maar het aantal vaste plekken is beperkt. In de Kasteeldreef en op het Warandeplein zijn de plaatsen vrij. Vertel dat maar eens aan een standhouder. Die denkt dat de klanten hem niet meer zullen vinden.”

De werkdag van Brigitte begint al om 6u. In de hal van de Warande, waar ook handelaars staan, verdeelt ze de tafels. Ze legt er briefjes op terwijl de handelaars bij de schuifdeur staan te wachten. “Binnen staan vandaag 48 tafels. De scouts zetten die klaar. In de loop van de ochtend komen ze hun geld ontvangen. Ze krijgen 3 euro per tafel. De tafels hebben ze zelfgemaakt. Onlangs nog tien nieuwe, omdat de vraag om binnen te mogen staan, zo groot is. In de winter staan hier wel 65 standhouders.”

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio